5 млн. колумбийци са потърпевши от гражданската война

5554
5 млн. колумбийци са потърпевши от гражданската война

Най-малко 5 млн. колумбийци са пострадали през последните 50 години по време на гражданската война между властите и левите бунтовници, гласи информация, разпространена от правителството на Колумбия, предаде БГНЕС.

600 000 от тях са убити, уточнява се още в информацията, цитирана от телевизия "Унивижън". Но и тези цифри не са окончателни, защото те обхващат периода от 1974 година. Самият пък конфликт е започнал 10 години по-рано, когато Революционните въоръжени сили на Колумбия (РВСК) обявиха война на властите. Те си поставяха за цел изграждането на "Нова Колумбия" и общество на равенството и социалната справедливост.

Освен РВСК в Колумбия действаха още няколко въстанически групировки, които се занимаваха с убийства, отвличания и терор срещу правителствените служители, чиновници и войници.

Освен загиналите и ранените към потърпевшите се отнасят и жертвите на насилствения преселвания, отвличания, сексуално насилия, насилствено вербуване.

Тези данни на правителството в Богота бяха публикувани по повод първите мирни преговори между властите и бунтовниците. Диалогът ще започне на 8 октомври в норвежката столица Осло. След това той ще продължи в кубинската столица Хавана, която ще стане постоянно средище за колумбийските преговори.

Редактор: Ая Косарова

Печалбите на производителите на кока намаляват

Перу зае през 2011 година второ място в света след Колумбия по годишно производството на кока – от това растение се добива кока...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com