56 журналисти са убити от началото на годината в цял свят

5403
56 журналисти са убити от началото на годината в цял свят

По-малко журналисти са били убити през първото полугодие на 2013 г. спрямо същия период на 2012 г., но много от тях са станали жертва на отвличане, съобщи женевската организация Press Emblem Campaign (PEC), цитирани от БГНЕС.

Според данните на неправителствената организация 56 журналисти са били убити от януари насам в 23 страни. Миналата година 75 представители на медиите загинаха за шест месеца. Най-скорошната жертва беше регистрирана в Египет при протестите срещу режима.

Практиката с отвличанията е станала обичайна в Сирия, както в годините от 2003 до 2006 г. в Ирак. Най-малко седмина чуждестранни журналисти в момента са в плен или са изчезнали в Сирия, припомня PEC. Това са Дидие Франсоа и Едуар Елиа (Франция, от 6 юни), Армин Верц (Германия, от 5 май), Доменико Кирико (Италия, от 9 април), Джеймс Фоли (САЩ, от 22 ноември 2012 г.), Остин Тайс (САЩ, от 13 август 2012 г.) и Башар Фахми Ал-Кадуми (Палестинска автономия, от 20 август 2012 г.).

Други журналисти са били отвлечени в последно време в Хондурас и Йемен. Според данните на неправителствената организация от началото на годината Пакистан е най-опасната страна с 10 жертви, следван от Сирия с 8 убити. Сомалия и Бразилия са на трето място с по петима убити журналисти във всяка страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com