6 ранени при сблъсъци в Северно Косово

3698
6 ранени при сблъсъци в Северно Косово

Най-малко петима косовски сърби и един войник на НАТО бяха ранени при престрелка днес, след като мироопазващи сили опитали да разрушат сръбско пътно ограждение, блокиращо трафика, съобщи очевидец, предаде БГНЕС.

Войските на НАТО КФОР използвали сълзотворен газ и леко оръжие, а някои от протестиращите отговорили със стрелба с пистолети. Стотици сърби влезли в сблъсък със силите на КФОР край град Звечан в населената предимно със сърби северна част на Косово, като хвърляли камъни по тях.

"Един войник на КФОР е ранени, евакуиран е и състоянието му е стабилно", съобщи говорителят на НАТО в Косово Уве Новицки. "КФОР ще действа по съответен начин в самозащита, ако това е необходимо", каза още той, без да дава повече подробности.

Населеното с 90% етнически албанци Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. Но сърбите доминират в малка област в северната част, граничеща със Сърбия, и тя продължава да функционира като част от сръбската държава, противопоставяйки се на усилията на косовското правителство да разшири властта си.

Дракиша Милович, кмет на Звечан, на около 60 км от столицата Прищина, заяви, че КФОР са отказали да разрешат на сръбски медици да помогнат на ранените сърби. "Командир от КФОР ми каза, че те имат властта да използват смъртоносна сила срещу всеки, който хвърли камък или използва оръжие", заяви кметът пред Ройтерс. Той каза още, че е помолил сърбите да се оттеглят, за да се възстанови спокойствието.

Редактор: Яна Баярова

Тачи: Наблюдаваната независимост на Косово приключва на 2 юли

Наблюдаваната независимост на Косово приключва на 2 юли. Това е заявил косовският премиер Хашим Тачи, съобщават медии в Прищина. Тачи е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com