91 души са жертвите при торнадото в САЩ

18443
91 души са жертвите при торнадото в САЩ

Броят на загиналите при мощното торнадо, което премина през предградията на американския град Оклахома, достигна 91 души, сред които най-малко 20 деца. Представителката на ведомството за медицински контрол в щата Ейми Елиът посочи, че са открити още 40 тела на загинали. По-рано бе съобщено за 51 смъртни случая след като мощното торнадо разруши няколко жилищни блока и две училища.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви щата Оклахома, който бе връхлетян от торнадо, за зона на стихийно бедствие, съобщи Белият дом. Президентът подписа указ, в който се отбелязва, че в щата Оклахома се е случило „мащабно стихийно бедствие”. Той също така се разпореди на щата и местните власти да се предостави федерална помощ.
Федералната помощ за щата ще включва субсидии за временни жилища и възстановяване на повредените домове, нисколихвени заеми за компенсиране на незастрахованите материални щети и други програми, уточниха от Белия дом. Също така федералното правителство ще окаже помощ на щата, местните власти и няколко частни организации, които осъществяват спасителни и възстановителни дейности в пострадалите райони.

Мощно торнадо удари предградие на Оклахома Сити

Най-малко 51 души са загинали при мощно торнадо, което премина през предградието Муур на Оклахома сити, съобщиха от спасителните служби...

Седемдесет деца са сред ранените вследствие на торнадото в Оклахома. В медицинския център Оклахома-сити са хоспитализирани 65 деца, а в медицинския център Интегрис – 5 деца. В медицинския център Интегрис се намират десет души с опасност за живота и 12 в тежко състояние. Очаква се броят на ранените да нарасне.

Скоростта на вятъра по време на бурята е достигала 320 километра в час.

В най-силно пострадалото предградие, Муур, множество домове са сринати до земята, разрушено е и начално училище.
По данни на директора на службата по бедствията и авариите на Оклахома, Дейвид Барнс, торнадото е причинило разрушения в продължение на около 20 километра между предградията Нюкасъл и Муур. Унищожени са две училища и множество домове.
Най-тежко е пострадало предградието Муур, с население 55 000 души, намиращо се в южната част на града.
Според метеорологичната служба на САЩ възможни са образувания на нови торнадо. Губернаторът Мери Фейлин призова местните жители да потърсят убежище.

Болницата в Оклахома е била евакуирана преди торнадото да достигне града, сградата е силно пострадала от природното бедствие.

Торнадо мъчи САЩ

Истински природен феномен удари пет американски щата в Средния запад. Общо 20 торнада опустошиха Оклахома, Айова, Минесота, Канзас и Ил...

Президентът на САЩ, Барак Обама, се е свързал с губернатора на щата Оклахома, Мери Фейлин и е изразил своята загриженост.

Президентът е заявил, че федералната служба по управление на спешни ситуации е в готовност да предостави цялата необходима подкрепа в отговор на бедствието и че той е изпратил екипи, които да се уверят, че изпратените ресурси са адекватни на ситуацията.

ФАИС предупреждава, че рискът от екстремални природни явления остава за щатите Оклахома, Канзас, Мисури, Арканзас, Илинойс и Уисконсин.

Призовават се гражданите да слушат радио и да се информират за ситуацията.

САЩ се готвят за нашествие на цикади

САЩ се готвят за нашествие на цикади - феномен, който се случва веднъж на 17 години и е известен като Суормагедон, пише в. "Дейли телег...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com