Станишев: ГЕРБ са абсолютно безотговорни

7992
Станишев: ГЕРБ са абсолютно безотговорни

Засега не са водени разговори по отношение на правителството нито с ДПС, нито с Атака. Въпросът за правителството е въпрос на програмата, зад която депутати биха застанали. Това каза пред бТВ лидерът на БСП Сергей Станишев.

Ситуацията в страната е толкова тежка и по отношение на икономиката и личната сигурност на хората, че всякакви политически игрички, които играе ГЕРБ са абсолютно безотговорни. Абсурдна е ситуацията. Тези, които са спечелили и са правили изборите чрез цялата мощна изпълнителна власт, те искат касиране на изборите. Това е безотговорно, защото нито един от проблемите, заради които хората излязоха на улицата не е решен, хората се нуждаят от спешни спасителни мерки. 700 000 българи са без поминък. Хората искат да се решават проблемите, не ги интересуват никакви политически игри, категоричен е Станишев.

Имаше подготвян масиран сценарий на ГЕРБ за политическа дестабилизация, за да останат на власт. В деня за размисъл беше осуетен заговор срещу правото на гражданите те по свободна воля да избират. Това е криминална и скандална новина. ЦИК каза, че това не е агитация, защото нито една от партиите в деня за размисъл не агитираше за себе си, а говореше за безобразията. Всички юристи са категорични, че няма основание за касиране на вота. Аз вярвам на КС, той е стълб. Не се съмнявам, че той ще бъдат подложен на сериозен натиск от досега управляващите. И това ще бъде много сериозно изпитание, което вярвам, че КС ще реши по съвест и по право, заяви лидерът на БСП. Станишев добави, че ако не се беше намесила прокуратурата, тези бюлетини щяха да са в урните.

Има нужда от спасителни спешни мерки в 3 посоки – как да не се увеличат цените от 1 юли, има възможност да не се увеличи токът. Второ, как да се осигури всички първокласници да тръгнат на училище достойно. 310 лева е ангажиментът ни от 1 януари за майчинството за отглеждане на дете до 2 години, допълни Сергей Станишев. Той е категоричен, че хората изключително са обеднели. Помощите трябва да се дават наведнъж на хората, за да им се облекчи реално положението. Станишев заяви, че една от задачите на правителството на Орешарски е да се каже истината. "800 млн. лева е дефицитът за първите три месеца, при планиран за годината 1,1 млрд. лева. Трябва да се преструктурират разходите, да се търсят нови източници, веднага затягане и контролиране на контрабандата. Трябва да се подкрепят фирмите, икономиката, работните места, спешна мярка е и откриването на работни места. Трябва спешно да се намерят ресурси и да се увеличи обемът на програмите за временна заетост. Ние ще се стремим, в рамките на един мандат, към 250 000 нови работни места, ключът към това е работеща икономика, производство, реиндустриализация на България. Веднага трябва да се свалят оковите, репресиите срещу средния и дребния бизнес. По-малко бюрократичен тормоз. Антимонополните мерки включват затягане на регулацията върху естествените монополи. Няма мерки, които са забранени, ако те са успешни и работещи", категоричен е Станишев. Той добави, че е важно да се изясни картината, да се създаде здрава регулация и трябва да има и парламент, който да се отвори към гражданското общество.

За плоския данък Станишев каза, че БСП отстояват облекчаване на данъчното бреме за близо 1 млн. българи. "Трябва да има нулева ставка. Който получава до 310 лева да не дължи данъци. Няма перфектна данъчна ставка. Тук имаме разминаване с ДПС, които искат да остане сегашната ситуация. Ние искаме това, което сме заявили. По време на тази криза трябва хората с най-високи доходи да покажат солидарност към обществото, към по-бедните", подчерта лидерът на БСП.

За полицията Станишев коментира, че МВР трябва да се върне към основната си функция и задължение – защита на живота, собствеността и сигурността на гражданите. "Трябва да има преформулиране на задачите на МВР. Полицай във всяко село едва ли е възможно, но трябва да се засилят връзките между населените места", допълни Станишев.

За АЕЦ "Белене" Станишев каза, че "Белене" е заложена в плана на Орешарски. "Ще търсим решение и за възможността да се строи втора българска атомна електроцентрала. Това е част от плана, от моето разбиране за реиндустриализация", каза още Станишев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com