Африка е най-бързо растящият пазар на мобилни телефони в света

6562
Африка е най-бързо растящият пазар на мобилни телефони в света

Броят на абонатите на мобилни телефони в Африка ще достигне 761 милиона тази година, което отново превръща континента в най-бързо растящия пазар в света, показва изследване на лондонската компания Informa Telecoms&Media, предаде БГНЕС.

Стимулиран от силния икономически растеж на континента и нарастващата конкурентоспособност на пазара, броят на абонатите в Африка ще достигне един милиард до 2015 г., показва изследването. Компанията прогнозира, че африканският пазар ще нарасне с 18% до края на идната година спрямо средно 11% в останалия свят.

"Пазарът на мобилни телефони в Африка продължава да постига силен растеж, стимулиран от конкуренцията сред мобилните оператори, наличността на нови дата услуги и силния икономически растеж на континента", съобщи аналитикът за Африка и Близкия Изток Матю Рийд. "И остават възможности за допълнителен растеж, защото процентът на разпространение на мобилните телефони в Африка е най-нисък сред големите региони в света, а фиксираните мрежи са недобре развити или отсъстват на голяма част от континента", допълни той.

Африка е вторият най-голям пазар на мобилни телефони в света след Азия, но разпространението до края на септември беше само 68% спрямо средно 91% в останалата част от света. Informa Telecoms&Media прогнозира, че до 2017 г. абонатите на мобилни телефони ще достигнат 1,130 милиарда. Най-големият пазар на мобилни телефони на континента, Нигерия със 100 милиона абонати, ще постигне растеж до 169 милиона абонати.

Редактор: Десислава Ушатова

Маларията излиза от контрол

Азия трябва да намери трайно финансиране за борба с маларията и за постигане на целта за намаляване до 2015 г. със 75% на броя на заб...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com