Агресивното лице на "вечния социализъм"

7169
Агресивното лице на "вечния социализъм"

Подслушване, обиски и преследване на независими организации, насилие и престъпност - такова е лицето на "вечния социализъм" на президента Уго Чавес днес. Във Венецуела недоволството вече прелива в граждански протест.

Днес става все по-ясно на какъв крехък фундамент се крепи изграденият от Чавес "социализъм за вечни времена". В началото на своето президентство през 1999 година Чавес прокара нова конституция. Междувременно той я промени няколко пъти, и то така, че съсредоточи властта в ръцете си. Единствената цел на многото промени, допълнения и нови закони беше циментирането на неограничената му власт. От една страна той си осигури абсолютната преданост на хората от собствения лагер, а от друга - изолира противниците си.

Сплашване и агресия

Европа: Бягството на умните

Те са млади, умни и с много енергия, но никой не ги иска. Кризата подгони най-способните и обезкърви закъсалите южноевропейски държав...

Във Венецуела трябваше да бъде създадено гражданско общество "по мярка". "Общество, което не критикува", казва Лилиана Ортега, директорка на известната правозащитна организация "Cofavic". През последната година повечето подобни организации и институции все повече се преследват. Властите подслушват телефонни разговори, извършват незаконни обиски. "Стига се и до атентати и убийства", казва Ортега.

Уго Чавес прокара т.нар. "Закон за международно сътрудничество". Чрез него властите подлагат на финансови репресии независимите организации и сдружения. С мерките си за сплашване правителството на Чавес предизвика обаче обратен ефект. Във Венецуела възникват все повече граждански организации. В гражданските сдружения членуват все повече хора от най-бедните слоеве, а не както досега главно от градските среди. Миналата година във Венецуела са били организирани над 5 000 демонстрации. Пред сградата на правителството в Каракас всяка сутрин има две до три демонстрации. "Там могат да демонстрарат само "чависти". Това са поддръжници на президента, които са получили някакви обещания от правителството, а то не ги е изпълнило", казва Лилиана Ортега.

Епидемия на насилието

Уго Чавес остава верен на своя войнствен речник, макар и да е посмекчил изразите. Предизборната борба и дори заболяването му от рак за него са "битки"; той се бори в "авангарда", изпраща "команди" и "патрули" и се стреми да победи с "нокаут", ако ли не да "пулверизира" своите политически противници.

По-скъпо, най-скъпо, Цюрих!

Цюрих не е само най-големият град на Швейцария. Във визитката му вече е записано и "най-скъпият град в света". Каним ви на разходка та...

В подобен агресивен климат склонността към насилие приема епидемични форми. С 19 000 убийства годишно Венецуела се нарежда сред страните с най-висока престъпност в света. Правителството на Чавес набързо гласува нов закон за борба срещу организираната престъпност. За пред света законът отговаря на обичайно приетите норми. "Целта му обаче е да въдвори култура на страха", казва Лилиана Ортега. "Жабешкият закон" /във Венецуела наричат шпионите и доносниците "жаби"/ задължава гражданите да донасят сведения в специално създадените служби, когато има подозрение за криминални и терористични активности. "Много от разпоредбите в закона са така мъгляво формулирани, че дават възможност за манипулации и различни тълкувания", смята конституционният съдия Йезус Мария Касал.

Законът може да бъде използван от правителството на Чавес за запушване на устата на неудобни граждански сдружения и дори за ликвидирането на опозиционни политици. За реформа в наказателно-процесуалния кодекс е нужен дебат в парламента, но правителството иска да прокара новия закон чрез декрет. Студии на неправителствени организации сочат, че в десет случая на убийства по правило има само един-единствен арестуван. "Това обаче не означава, че има и осъден", заявява Йезус Мария Касал.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com