Найденов: Нормалната цена на яйце е под 30 стотинки

4180
Найденов: Нормалната цена на яйце е под 30 стотинки
Министърът съобщи, че реалната себестойност на едно яйце от щастлива кокошка е 18 стотинки

"Нормалната цена в момента за едно яйце е под 30 стотинки, всичко над 30 стотинки някъде по веригата е раздуто", заяви пред Нова телевизия земеделският министър Мирослав Найденов.

Министърът съобщи, че реалната себестойност на едно яйце от щастлива кокошка е 18 стотинки. "Нека да не обвиняваме и да сочим с пръст българския производител. Ако производителят е дал яйцето на цена от 20 стотинки, а някои го продава над 30 стотинки, не трябва да сочим с пръст производителите", коментира още той.

"Австрийската връзка" праща министър Найденов на съд

Вълната от скандали около Моника Йосифова, Сергей Станишев и големите суми, раздавани на лобиста Петер Хохегер докараха допълнителни гл...

"Аз не мисля, че проблемът е в производителите до такава степен, защото анализите на САПИ показват, че надценката при производителите е най-малка. Има надценка по-малко навсякъде по веригата, но най-много е в доставчиците", заяви министърът.

Министър Найденов смята, че полските яйца на българския пазар поддържат малко по-ниски цени, тъй като полските производители "си правят сметката по-добре от нашите и разчитат на оборота, а някои от нашите разчитат на "ден година храни"".

Министърът обясни, че той и премиерът Бойко Борисов няма да обикалят днес по магазините да проверят цените на яйцата и да правят шоу. "Няма да правим шоу. Има начини да разберем каква е цената. В тези два дни заместниците ми са се срещали с производителите от различните сектори и цената на яйцата е свалена с няколко стотинки. Идеята беше, че не може да се очаква от МЗХ да отговоря за цялата верига, тъй като след като бъде произведено един продукт, той влиза в търговската мрежа, за която отговаря МИЕТ, и премиерът се обърна към нас, за да разберем къде по веригата се увеличени цените на яйцата", обясни Найденов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика