Албанските лидери: Сърбия изпраща злонамерени послания

5389
Албанските лидери: Сърбия изпраща злонамерени послания
Политическият елит на Косово и Албания призова македонците за спокойствие, непредубеденост и съхраняване на етническия мир

Албанският президент Бамир Топи, който е на посещение в Скопие, вчера обвини Сърбия, че изпраща злонамерени послания във връзка с убийството на петимата рибари край Скопие, пише днес македонският ”Утрински весник”. По думите на Топи македонските медии трябва да игнорират тези послания.

„Всичко трябва да се гледа реалистично. Ние искаме европейски и мирен регион, където хората живеят и работят в мир”, заявил Топи.

Непризнатата Република Илирида иска Македония да стане конфедерация

Непризнатата Република Илирида, чийто председател е Невзат Халили, на заседание на 9 април 2012 г. в Тетово е взела решение, с което се...

Всяка проява на национализъм и екстремизъм ще нанесе щети не само на отношенията между македонците и албанците в Македония, но и на отношенията между страните в целия регион, допълни Топи след разговора в Скопие с президента на страната Георги Иванов. Двамата призоваха гражданите да спазват законите и да живеят в хармония, предаде БГНЕС.

"Всеки престъпен акт, който води до дестабилизация трябва да се счита като престъпен акт, а институциите трябва да открият виновниците", каза още Топи. Двамата президенти подробно обсъдили убийството на петима македонци миналият четвъртък край Скопие. Според Топи не трябва да се забравят и жертвите от други престъпления преди това убийство. Той призова за спиране на тези престъпления за да може и в региона да има европейски правила.

"Трябва да се направи всичко възможно за разкриване на тези престъпни дела. Аз съм срещу всякакъв вид насилие. Изпращам ясно послание за мир към всички граждани", каза още Топи.

Стабилността на Република Македония е от жизненоважен и национален интерес на Албания. Това каза албанският министър-председател Сали Бериша по повод убийството на петимата македонци. Той призова властите в Македония да разкрият убийците и те да получат необходимото наказание. "Ние сме в постоянен контакт с македонските власти. Убийството на петимата е тежко престъпление. В същото време не приемаме призивите за колективна вина. Виновниците трябва да бъдат открити и да получат заслуженото", каза още Бериша, цитиран от вестник "Панорама". "Аз отново повтарям известната албанска позиция - трябва да се зачитат сегашните граници в региона", каза още Сали Бериша.

Премиерът на Косово Хашим Тачи също призова гражданите на Македония да не се подават на провокации, да проявят мъдрост, зрялост и междуетническа толерантност.

Според министър-председателя на Косово "провокациите са организирани от лица, които търсят дестабилизация на страната и целия регион". "Личното ми послание към всички граждани на Македония е за стабилност, мир и сътрудничество. Политиката не трябва да бъде в полза на изолирани лица или група от хора, които търсят дестабилизация на Македония и на целия регион. Моята лична цел, целта на моето правителство и на цяло Косово, е да работим за мира, добросъседските отношения и за намаляване на междуетническото напрежение", се казва още в изявлението на Тачи, цитирано от Косовопрес.

ЕК призова Македония да не допуска заплахи за етническия мир

Европейската комисия призова македонските граждани да не допускат заплахи за етническия мир. Изявлението идва след сблъсъците в странат...

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com