Американски полицаи настояват за контрол на оръжията

5291
Американски полицаи настояват за контрол на оръжията

Мощна полицейска федерация призова за засилен контрол над оръжията в САЩ след касапницата в Аурора, щата Колорадо, където млад американец нахлу в кино, откри огън с автомат с голям пълнител и уби 12 зрители, предаде БГНЕС.

"Америка е в шок след тази трагедия, хората с право се питат защо и как е могло това да се случи. И какво ще бъде направено, за да се избегне следващ инцидент? И по-следващ? И този който ще дойде след това?", заяви пред журналисти Хюбърт Уилямс, президент на организацията Национално партньорство на силите на реда за предотвратяване на насилията с огнестрелно оръжие.

Полицаите настояват за засилен контрол над продажбите на оръжие и забраната на пълнителите с голям капацитет за широката публика. "Силите на реда са единни в тази си позиция, заяви Хюбърт Уилямс и добави, че "хората в страната са благосклонни към контролиране" на продажбите на оръжие. Той каза, че 86% от американците и 81% от притежателите на оръжие настояват за внимателно проучване на миналото и на положението на кандидатите за закупуване на оръжие. "Ние не искаме нови закони, искаме съществуващото законодателство да бъде прилагано към хората, които купуват оръжие", добави той.

Според началника на полицията в Балтимор Джеймс Джонсън, съществуващият закон предвижда контрол само на 60% от сделките – тези, които минават през търговците на оръжие. Останалите се извършват според него на оръжейни изложения и по интернет.

"Как може да приемем факта, че близо половината сделки с огнестрелно оръжие в тази страна се извършват без никакви въпроси? заяви той. Това е все едно да оставим 40% от пътуващите със самолет да заобиколят проверките за сигурност на летищата. Всъщност, дори е още по-лошо", добави началникът на полицията в Балтимор.

Редактор: Яна Баярова

Куба предлага на САЩ диалог между равни

Кубинският режим отпразнува днес националния празник на страната, като предложи на Вашингтон дискусия на равна нога по всички пробле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com