Арестуваха най-богатия сърбин за корупция

7017
Арестуваха най-богатия сърбин за корупция

Милиардерът Мирослав Мишкович, смятан за най-богатия човек в Сърбия и близък до всички правителства от 90-те години на миналия век, беше арестуван по обвинение в корупция, съобщи полицейски източник, предаде БГНЕС.

Мишкович е заподозрян, че е присвоил над 30 милиона евро при приватизацията на редица предприятия, чиято сфера на дейност е строителството на пътища. Той ще бъде изправен пред прокурор от прокуратурата за борба с организираната престъпност, който го разпита тази сутрин. Бизнесменът е задържан в 7 ч тази сутрин местно време. Наложена му е мярка за неотклонение от 48 часа и след изтичането й прокурорът ще реши каква нова мярка да му наложи. В момента Мишкович се намира в сградата на министерството на вътрешните работи, но по-късно ще бъде прехвърлен в специализираната прокуратура за борба с корупция.

При ареста си тази сутрин Мирослав Мишкович е казал, че сръбският вицепремиер и министър на отбраната Александър Вучич "няма да дочака участието си тази вечер в държавната телевизия РТС". От полицията в Белград съобщиха пред агенция Бета, че охраната на сръбския вицепрремиер е повишена до най-високо ниво заради отправените заплахи от директора на Делта Холдинг.

Още осем души, сред които синът на Мишкович Марко, също бяха арестувани в рамките на разследването. Миналата седмица бизнесменът беше разпитван няколко часа от полицията и прокурор, отговарящ за организираната престъпност, във връзка с делата на компанията му Делта Холдинг.

Мишкович, който е президент на Делта Холдинг, натрупа състоянието си благодарение на близостта си до режима на Слободан Милошевич в периода на международни санкции, наложени на Белград заради ролята му във войните в Хърватия, Босна и Косово, довели до разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век.

Мишкович, чието състояние се оценява от медиите на милиарди евро, има бизнес интереси в целия регион, които варират от производството на хранителни стоки, недвижими имоти, търговия на дребно до застрахователна дейност.

Новото националистическо правителство в Сърбия, създадено след парламентарните избори през май, се ангажира да води безмилостна битка срещу корупцията и организираната престъпност.

От години Мишкович е смятан от медиите за най-влиятелния магнат в Сърбия, който има много тесни връзки с най-високопоставените сръбски политици. От тях той се възползвал, за да получи благоприятни условия за аферите си.

Освен Делта Холдинг той притежава още Мера Инвестмънт фонд, Нибенс Груп, Шер Корпорация и ПЗП Ниш. При днешния арест са задържани още Милотин Дашевич, Зоран Михайлович и Предраг Филипович. Арестувани са и директорът на Шер Корпорация Ристо Ристич и акционерът на ПЗП Ниш Зоран Кайтович и финансистът на Конзит Рашо Здравко. Всички те са обвинени в злоупотреба с власт и тежки финансови нарушения при приватизационни сделки. По предварителна информация става въпрос за нарушения за над 30 млн евро. Прокурорът от специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност Милко Радисавлевич съобщи, че нарушенията са извършени в периода между 2005 и 2010 г.

Припомняме, че освен в недвижими имоти, бизнесменът имаше интереси и собственост в медиите. На 2 декември 2010 г. Мирослав Мишкович откри заедно с българския премиер Бойко Борисов хипермаркет "Темпо" в София, в който, по неговите думи, са вложени над 20 млн. евро.

Редактор: Десислава Ушатова

Отвориха два гранични пункта между Косово и Сърбия

Два от четири гранични пункта между Сърбия и Косово, бяха отворени днес, както беше предвидено в споразумение за съвместно управление...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com