Азербайджан иска милиарди компенсация за арменската "окупация"

8036
Азербайджан иска милиарди компенсация за арменската "окупация"

Министерството на икономическото развитие на Азербайджан пресметна щетите, нанесени на страната в резултат на “окупацията” на територията й от Армения (става дума за териториите, върху които Баку изгуби контрола си по време на Нагорно-карабахския конфликт). Получената сума е 431.5 милиарда долара, съобщава АПА, позовавайки се на заместник-ръководителя на отдела за междудържавно икономическо сътрудничество на икономическото ведомство Нагит Гасанов, предаде БЛИЦ.

“Цифрите са пресметнати въз основа на данни на отделните министерства, включително и на министерствата на екологията и природните ресурси, Държавният комитет по въпросите на бежанците, както и министерството на икономическото развитие”, уточни той.

ЕС призова Азербайджан и Армения към сдържаност

Европейският съюз призова властите в Азербайджан и Армения да не допуснат ескалиране на напрежението в двустранните отношения след екст...

Още през юли тази година вицепремиерът на Азербайджан Али Гасанов заяви, че размерът на щетите от “окупацията” възлиза на 100 милиарда долара. Той също каза, че Баку няма да се съгласи на никакви отстъпки по въпроса с дадената сума.

В резултат на Нагорно-карабахския конфликт с Армения Азербайджан изгуби контрола върху въпросния регион и пълно или частично върху седем прилежащи към него района. Преговорите за разрешаване на конфликта продължават и до днес.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com