Б.Димитров: Заради казуси като с Вапцаров не трябва да отблокираме Скопие

11736
Б.Димитров: Заради казуси като с Вапцаров не трябва да отблокираме Скопие

Никола Йонков Вапцаров винаги е бил смятан за български поет, както в българската литературна история и българската литературна мисъл, така и в световната литература. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, предаде Фокус.

Претенциите на Скопие към него са от 20-тина години и единственото, за което могат да се хванат, както и се хващат, е, че е роден в Пиринския дял на Македония, Банско, както и за някои негови писания, където употребява думата „македонец”, но така, както се е употребявала тогава за означение на македонски българи. Както за мен често казват, че съм тракиец включително и днес, просто защото произхождам от областта Тракия. Т.е., в онази епоха, думата македонец не е натоварена с етнически смисъл, а по-скоро като географско обозначение. Доказателство за това, че Никола Йонков Вапцаров е българин, е че пише на български език всичките си литературни творби, че е участник в българската антифашистка съпротива, а не в югославската по онова време, и че е разстрелян в българска казарма, не защото е македонец, а защото е член на военния център на Българската комунистическа партия. Разстрелян е не само той, но и няколко безусловни българи по произход от Тракия и Македония. Т.е. разстрелян за това, че е комунист, а не затова, че е македонец”, каза Божидар Димитров.

Скопие: Вапцаров - застрелян в българска казарма, а български поет

Медиите в Скопие коментират конференцията в Брюксел, посветена на 70-ата годишнина от убийството на Никола Вапцаров. Според пресата в С...

„Същевременно казусът с Никола Вапцаров показва какво щеше да се случи, ако бяхме приели призива на Вигенин - да ги пуснем на преговори с Европейския съюз, а там вече в научни спорове и дискусии да решаваме кой чий е. Без съмнение, ще трябва да спорим за такива безспорни казуси, като се започне от времето на Кирил и Методий и цар Самуил и се стигне до Никола Йонков Вапцаров, като шансът ни на такива безсмислени преговори е много малък”, посочи Божидар Димитров.

„И за още едно нещо говори този случай: Честването на Никола Вапцаров е организирано от един депутат от БСП, който има изключително точни позиции по т.нар. македонски въпрос. Същевременно, в последните дни стигнахме до коренно противоположните мнения и разбирания на друг депутат от БСП – Кристиан Вигенин. Явно е, че в БСП нямат единно мнение по въпроса, а би трябвало да имат. Тъй като, като наследници на БКП, те имат много тежка отговорност за това, което се е случило, с налагането на македонската нация в средата на ХХ век не само пред над 1,2 милион българи във Вардарска Македония, но и над 250 хиляди българи в Пиринска Македония. Тази партия наистина трябва да се вземе в ръце и по този въпрос, да излезе с едно единно мнение и това мнение трябва да бъде правилно – такова, каквото го сочи българската историческа наука, а и цялостната история на България в последните ХІV века”, каза Божидар Димитров.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com