Бериша: Албанският национализъм е европейски

8663
Бериша: Албанският национализъм е европейски

"Казват, че има албански национализъм, но този национализъм е европейски. Той има за цел да гарантира мира при нас и свободата в Европа. От Скопие отиваме в Косово - свободно и независимо Косово, без граници. Да живее националният флаг! Да живеят албанците!"

Това каза късно снощи пред около 20 000 души в препълнената зала "Борис Трайковски" в Скопие албанският премиер Сали Бериша по време на празненствата за 100-годишнината от обявяването на независимостта на Албания, предаде БГНЕС.

Речта на Бериша бе прекъсвана на няколко пъти от мощни скандирания. "АОК и АНО имаха общ идеал за правата на албанците. Идеал за по-добра държава, по-добри Балкани, по-добра Европа. Албанците в Македония - всяка минута, всеки час, всеки ден от годината, мечтаят да бъдат заедно, мечтаят за свободата и за правата на албанците където и да се намират - в региона и по света", каза още Бериша. На празненствата присъства и премиерът на Косово Хашим Тачи.

"Днес Косово е независимо. Албания е член на НАТО. Днес албанците имат две държави. Албанците от долината на Прешево /в южната част на Сърбия, бел.ред./ трябва да получат всички граждански и демократични права. Благодаря на албанците от Македония за подкрепата им по време на освободителната война в Косово, а след това и за признаването на независимостта на Косово", подчерта в речта си Хашим Тачи.

Коалиционният партньор на македонския премиер Никола Груевски лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети каза, че "те живеят заедно с македонците, които уважават като техни съграждани". "Това очакваме и от тях - да бъдем уважавани. По този начин се изгражда стабилност на Балканите. По този начин може да има мир и заедно да се присъединим към ЕС и НАТО. Правим всичко възможно да превъзмогнем историческите вражди. След като това направиха Франция и Германия, това означава, че и на Балканите е възможно", подчерта Али Ахмети.

Редактор: Десислава Ушатова

Македония на ръба на етническия мир

През изминалите 48 часа в македонската столица се стигна до два инцидента между етнически албанци и македонци, предаде БГНЕС. Вчера сл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com