Македония на ръба на етническия мир

45228
Македония на ръба на етническия мир

През изминалите 48 часа в македонската столица се стигна до два инцидента между етнически албанци и македонци, предаде БГНЕС.

Вчера след обяд в скопския квартал Чаир голяма група от младежи свали македонския национален флаг и го подпали. В тази община населението е предимно от етнически албанци. От вътрешното министерство потвърдиха за инцидента и уточниха, че е започнало разследване. Малко по-късно в същия квартал 30-на души пребиха няколко деца. От полицията отказаха да съобщят етническата принадлежност на пребитите деца.

Етническото напрежение в западната ни съседка нарасна около отбелязването на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Албания.

"Марш на орлите" ще има днес по улиците на Скопие. В него ще вземат участие хиляди албанци, са обявили организаторите, пише електронното издание "Прес 24". Проявата е посветена на 100-годишнината на албанското знаме. Маршът е организиран от учениците и професорите албанци, а е поддържан от Община Чаир. Участниците в марша ще бъдат облечени в цветовете на албанското знаме - червено и черно.

Тържествата бяха определени от македонската част от населението като провокация и опит за радикализиране на отношенията. Кулминацията ще бъде в спортна зала "Борис Трайковски". В части от Скопие, а също и в Гостивар, Тетово, Струга, Кичево се веят албански знамена. Двама младежи от Струга Артан Жута и Виган Билали поставиха албанското знаме на десет метра дълбочина в стружкия дял на Охридското езеро, вероятно също като част от намерението на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) просладата да бъде извън клишетата и обичайното.

Македония пак провокира: България е СРЕД първите, които ни признаха; танковете им не ставаха за нищо

Бившият министър на външните работи на Македония Слободан Чашуле (2001 - 2002 г.) заяви, че България била една от първите страни, призн...

Координационният щаб, предвождан от вицепремиера Муса Джафери, който е организатор на мащабна проява, в която ще участват неправителствени организации, Институтът за духовно развитие на албанците, очаква между 15 000 и 20 000 гости на манифестацията в Скопие. Речи ще произнесат премиерите на Албания и Косово Сали Бериша и Хашим Тачи, които потвърдиха присъствието си.

Покрай тях е предвидено да говорят и лидерът на ДСИ Али Ахмети, както и Муса Джафери. След официалната част ще има концерт с участието на различни музикални звезди от Македония, но също и от Косово и Албания.

Шестметровото албанско знаме на пилон, висок 35 метра, в Кичевско, според анализатори, излиза от рамката на приличното.

Припомняме, че преди два дни в Тирана автомобилът на македонския премиер Никола Груевски бе замерен с яйца. В същото време в You tube бе качено видео, на което се вижда как един младеж подпалва македонския флаг.

Македония очаква България и Гърция да я подкрепят за ЕС

Очаквам Гърция, която е най-старият член на Европейския съюз в нашия регион и приятел на политиката на разширяване, да се съгласи със...

Вчера македонското министерство на външните работи осъди инцидентите в Тирана и призова властите в Тирана да издират и накажат виновниците.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com