Бериша иска обединение на всички албанци

6675
Бериша иска обединение на всички албанци

Албанският премиер Сали Бериша заяви вчера в Тирана, че идеята за етническа Албания е родена в Косово, пише днес македонският вестник “Вечер”. Според Бериша цел на албанците е обединяване на нацията. Изданието посочва, че по инициатива на посолството на Косово в Албания вчера в Тирана се е състояла конференция на тема „Ролята на Косово в независимостта на Албания”, където пред присъстващите е говорил премиерът Бериша. Албанският министър-председател е изтъкнал, че албанците отново трябва да проучат своята история.

"Историята на албанската нация, въпреки всички препятствия, е една от най-богатите на континента. Трябва да се знае цялата истина. С отбелязването на стогодишнината от независимостта на страната историческите факти трябва да бъдат известни. Историята на Албания е била цел на чести манипулации, а в Косово - и обект на забрана", изтъкнал Бериша.

Скопие потъва в албански знамена

В Деня на албанското знаме цяла Македония ще бъде оцветена в червено. Това послание изпрати говорителят на управляващата албанска парти...

Той заявил още, че ролята на Косово в основаването на Албания е голяма и съществена за всички албанци.

"Необходимо е да направим всичко възможно, за да превърнем физическите граници в незначителни. Позицията на албанците не може да бъде нищо друго, освен обединяване в една нация. От Призренската лига насам единствената цел на албанците е обединяване в една нация. Също така идеята за етническа Албания е родена в Косово", заявил Бериша.

Според него албанската нация насилствено присъствала на Балканите. По думите му тя е една от най-разпространените на Балканския полуостров и преди независимостта била нация, която нямала своя държава. Събитията в Косово са най-добрият отговор на позициите срещу албанците, оценил Бериша.

Редактор: Десислава Ушатова

Дачич: С Тачи щяхме да се избием през войната

В интервю за телевизия „Пинк”, излъчено вчера, сръбският премиер Ивица Дачич заяви, че от страната на Прищина няма събеседн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com