Без мониторинг за Хърватия след влизането в ЕС

6756
Без мониторинг за Хърватия след влизането в ЕС

За Хърватия няма да има мониторинг след присъединяването, заяви в Брюксел хърватският външен министър Весна Пусич, цитирана от агенция Хина.

Помолена да коментира  предложението на румънския евродепупат Моника Маковей да бъде наложен постприсъединителен мониторинг на Хърватия, Пусич каза, че "Европа е свободно пространство, в което всеки може да говори каквото си иска".

Трибуналът в Хага е готов да преразгледа делото на Готовина и Маркач

Трибуналът в Хага е готов да преразгледа делото на хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач. Това е заявил главният прокурор ...

Всеки има правото да казва каквото иска, но Хърватия няма да има  постприсъединителен мониторинг, за разлика от България и Румъния, отчасти заради опита с този мониторинг в тези страни, поради което страните членки стигнаха до заключението, че постприсъединителният мониторинг няма въздействие. Заради този опит Хърватия имаше различен модел на преговори, каза Пусич, предаде Mediapool.

Междувременно, агенцията за финансови оценки "Мудис" понижи в четвъртък кредитния рейтинг на Хърватия до Ba1 от Baa3. Това я поставя в групата на икономиките, в които инвестициите се оценяват като спекулативни. Перспективата обаче бе сменена от отрицателна към положителна.

Рейтинговата агенция Мудис оправда решението си с "липса на икономическо възстановяване в Хърватия" и с факта, че не очаква "значително подобрение, докато растежът е структурно ограничен". Стабилната перспектива означава, че Мудис не предвижда по-нататъшно намаляване на рейтинга.
Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com