Букурещ заплаши Лондон заради достъпа до социални услуги

4375
Букурещ заплаши Лондон заради достъпа до социални услуги

Британските министри са уверили румънското правителство, че имигрантите от тяхната страна ще могат да се възползват от социалните услуги във Великобритания. Румънският министър на външните работи Титус Корлатеан заяви, че е „получил официално уверение от британското правителство”, че правилата на ЕС, които позволяват на имигрантите да се възползват от социалните системи на страните от ЕС, ще бъдат спазени от Великобритания. Британският премиер Дейвид Камерън обеща да направи достъпа до социалните помощи в страната по-труден, пише „Дейли телеграф”.

Той иска да забрани на имигрантите правото да получават правна помощ за случаи, касаещи социални помощи и услуги. Министрите също така обмислят планове да се ограничи достъпът до безплатно здравеопазване.

В Румъния предлагат закон, забраняващ бившите президенти да се занимават с политика

В Румъния може да бъде приет закон, който забранява на бившите президенти да се занимават с политика. Предложението е на председателя ...

Говорейки пред „Скай нюз” Корлатеан намекна, че румънското правителство може да предприеме правни действия, ако Великобритания не осигури достъп на имигрантите до социални услуги. Той каза, че неговите колеги от Великобритания са дали обещание, че ще „уважат” директивите на ЕС по този въпрос.

„Ако всеки се съобразява с европейското законодателство, смятам, че няма да има нужда да се продължава този дебат за възможни правни действия или санкции”, каза Корлатеан.

„Не говорим за румънските граждани като имигранти, те са европейски граждани, ние сме европейски граждани, членове на ЕС, така че имаме легитимни права в съответствие с договора на ЕС”, допълни той.

 

Шенген може да отпадне като приоритет на Румъния

Румънският министър председател Виктор Понта заяви, че влизането на страната му в Шенгенското пространство за свободно движение няма ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com