България и Румъния в Шенген може да не е приоритет на литовското председателство на ЕС

4656
България и Румъния в Шенген може да не е приоритет на литовското председателство на ЕС

Литва, която на 1 юли ще поеме ротационното председателство на ЕС, не е оптимистично настроена към дълго отлаганото приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, предаде Еурактив.

По време на конференция за приоритетите на литовското председателство на ЕС постоянният представител на Литва в ЕС Раймундас Кароблис заяви, че е „много трудно” да се направи каквото и да било обещание във връзка с мъчния случай с влизането на България и Румъния в Шенген.

ЕП одобри промени в управлението на Шенгенското пространство

Реформа в Шенген - днес Европейският парламент одобри нов пакет за управление на Шенгенското пространство, съобщават от институцията. ...

Кароблис заяви, че „може би ще е добре” въпросът за членството на двете страни в Шенген да бъде поставен в глава „Отворена Европа” от списъка с приоритети на литовското председателство. Той обаче веднага добави, че страната му предпочита да си постави за приоритет въпроси, които имат реален шанс за напредък.

„С оглед на резултатите досега за нас е трудно да обещаем нещо. Случаят ще зависи също от това, което се случва в двете страни, какъв напредък са отбелязали България и Румъния, както и от позицията на европейските страни, които все още имат някакви опасения”, заяви Кароблис, като подчерта, че така нареченият „социален туризъм” е утежнил още повече въпроса за влизането на двете страни в Шенген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com