Черна гора затвори първата си преговорна глава с ЕС

5070
Черна гора затвори първата си преговорна глава с ЕС

Черна гора отвори и затвора днес първата си преговорна глава с ЕС шест месеца след официалното започване на преговорите за присъединяване.

"Срещата днес отбеляза началото на задълбочените преговори за присъединяване с Черна гора от започването им на 29 юни 2012 г.", съобщи Европейският съвет в комюнике, предаде БГНЕС. Преговорните глави, които са 35 на брой, покриват всички аспекти на общностното право. Всяка глава отговаря на конкретна политическа област (транспорт, енергетика, икономическа и валутна политика, земеделие, риболов, фискална политика, правосъдие) и цели да гарантира, че националното законодателство на страната кандидатка съответства на европейското право.

Затворената днес глава от Черна гора и ЕС се отнася за наука и научни изследвания (глава 25). Държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС дадоха зелена светлина за начало на преговорите за присъединяване на Черна гора на 29 юни. Европейските лидери настояха властите в бившата югорепублика да гарантират независимостта на съдебната система и да се борят с организираната престъпност и корупцията.

Малката страна с население от 650 000 души, която обяви независимостта си през 2006 г., получи официален статут на кандидат-член в ЕС през декември 2010 г. Следващите преговори между представители на Черна гора и ЕС ще се проведат през първата половина на 2013 г., съобщи съюзът в комюнике.

Редактор: Д. Симова

България е последна в ЕС по достъп до интернет

България е на последно място в ЕС по достъп до интернет с едва 51% от домакинствата, сочат данни на европейската статистическа служба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com