"Четири лапи" иска прекратяване на жестоката традиция в Памплона

5226
"Четири лапи" иска прекратяване на жестоката традиция в Памплона

Международната организация за защита на животните "Четири лапи" настоява за забрана на надбягванията с бикове в Памплона, по време на които всяка година десетки хора получават сериозни наранявания, а броят на убитите по мъчителен начин животни е също внушителен, съобщиха от организацията, предаде БГНЕС.

Според Габриел Паун, директор на кампаниите в "Четири лапи", надбягванията с бикове в Памплона представляват сериозна форма на жестокост спрямо животните и провеждането им в страни като Австрия, Германия или Швейцария би било наказуемо със затвор. "Този вид забавление няма нищо общо с културата и трябва да бъде прекратен," подчертава Паун.

Надбягванията с бикове в разположения в северната част на Испания град Памплона се провеждат всяка година по време на фестивала Сан Фермин между 7-и и 14-и юли.

Всяка сутрин в 8:00 шест възрастни и няколко по-млади бикове се пускат по трасе от 825 метра до бикоборската арена за забавление на многобройната тълпа от хора, а хиляди търсачи на силни усещания от Испания и целия свят тичат заедно с животните по тесните улици на града. Според историци традицията започва в началото на ХІV в., когато при придвижване на добитъка към пазара, мъжете се опитвали да ускорят процеса като използвали различни подходи да подгонят животните. След няколко години това се превърнало в своеобразно състезание, при което младежите тичали пред биковете, а целта била да стигнат до оборите без да бъдат наранени.

В следобедните часове биковете, които сутринта са преминали през Памплона, участват в корида. Преди началото ѝ, те се омаломощават от пикадорите, които забиват копия в гърбовете им, бият ги с пръчки или с електрошокови устройства. Изгубили много кръв и сили, биковете излизат на арената, където под аплодисментите на публиката матадорът бавно и мъчително ги убива.

Всяка година в Испания по време на борбите с бикове се убиват около 13 000 животни, което носи на страната изключително лоша слава. Според социологически проучвания в испански онлайн медии обаче, близо 80% от испанците подкрепят забраната на този вид измъчване на животни. Бикоборството вече е забранено в две от автономните области на страната – Каталуня и Канарските острови.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com