Джуканович ще води партийната листа

4019
Джуканович ще води партийната листа

Предизборната листа на коалицията между Демократическата партия на социалистите /ДПС/, Социалдемократическата партия /СДП/ и Либералната партия /ЛП/ в Черна гора ще се води от Мило Джуканович, предаде БГНЕС.

На второ място в листата е сегашният премиер Игор Лукшич, а след него зам.председателят на ДПС Светозар Марович. Лидерът на СДП Ранко Кривокапич е на пето място, а председателят на ЛП Андрея Попович на 11-то място. От общо 81 кандидати 61 са от ДПС, 16 от СДП и 2 от ЛП. Парламентарните избори в Черна гора ще се състоят на 14 октомври.

При представянето на листата Джуканович отправи тежки обвинения срещу опозиционния блок - Демократичния фронт на чело с бившия първи дипломат на Черна гора Миодраг Лекич. Според Джуканович те изпълнявали сръбските националистически цели в страната. Той изрази убеденост, че ДПС отново ще спечели изборите в Черна гора и това е било най-добре за страната. "Нямам никакво съмнение, че по време на следващия ни мандат ние ще се присъединим към НАТО и в същото време ще изпълняваме всички критерии за членство в ЕС", каза още Джуканович.

Припомняме, че 50-годишният Мило Джуканович вече близо 25 години непрекъснато заема висши постове в Черна гора - премиер от 1991 до 1998 година, президент 1998-2002, премиер 2003-2006 и отново министър-председател през 2008 година. Политическата кариера започва като един от най-близките съмишленици на сръбския диктатор Слободан Милошевич в началото на 1989 година. По време на войната в бивша Югославия той застава на страната на сръбската агресия и участва в обсадата на Дубровник. През 1997 година започва да се дистанцира от Сърбия, а през 2006 година чрез референдум отделя Черна Гора от Сърбия. Джуканович е противоречива личност - едните го смятат за баща на нацията, а други го обвиняват във връзки с организираната престъпност. Мило Джуканович се смята за най-богатия черногорец и е сред 20-те най-богати политици в света.

Редактор: Сияна Любомирова

Дачич: Белград зачита независимостта на Черна гора

Сърбия зачита независимостта на Черна гора и няма никакво намерение да я оспорва. Това заяви сръбският премиер Ивица Дачич пред държа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com