Двата Судана избегнаха войната

6077
Двата Судана избегнаха войната

Судан е извел своята войска от спорния район Абией, граничещ с Южен Судан, предавайки контрола над територията на миротворците на ООН. Това заяви представител на Временните сили на ООН по обезпечение на сигурността в този богат на петрол район, за който претендират и двете страни, предаде ИТАР-ТАСС.

Мисията по поддържане на мира в Абией е потвърдила, че извеждането на въоръжените сили на Судан от района Абией е завършило вчера.
Решението на Хартум да изтегли войските от спорния регион е било свързано с исканията в приетата от ООН резолюция, която задължава Судан и Южен Судан да прекратят военните сблъсъци в пограничните райони и да ги напуснат.

Южен Судан е готов за подновяване на разговорите със Судан

Южен Судан заяви, че има готовност да продължи преговорите със Судан. Това заяви оглавяващият усилията по преговорите на Южен Судан, ци...

По неговите думи, извеждането на суданските войски е приключило във вторник вечерта. В момента безопасността в региона се обезпечава от миротворческия контингент на ООН и войници от етиопската армия.

В столицата на Египет след двумесечно прекъсване във вторник Судан и Южен Судан възобновиха преговорите по въпроса за териториалната принадлежност на Абией.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com