Дънките "подпалиха" търговска война между САЩ и ЕС

9057
Дънките "подпалиха" търговска война между САЩ и ЕС

Между САЩ и ЕС пламва търговска война заради гордостта на Америка – дънките, информира БГНЕС.

Американските вестници алармират, че войната може да подкопае позициите на Америка като световен законодател на дънковата мода, най-вече на "високата мода" или на дизайнерските дамски дънки с цена от 100 долара нагоре, твърди Обществено радио на САЩ Ен Пи Ар. Според медията 75% от тези дънките, продавани по света, се произвеждат в Калифорния. Местни производители и аналитици смятат, че през 2012 г. общият обем на най-качествени и скъпи дънки в Европа е достигнал 36 млн. долара. Той е нараснал и през първото четиримесечие на тази година.

Но този месец ЕС вдигна тарифите на женските дънки от 12 до цели 38 процента. За много калифорнийски компании доставките веднага станали нерентабилни. За възникналия обаче проблем те трябва да винят американските власти, отбелязва ИТАР-ТАСС. Още през 2000 г. Конгресът прие "поправката Бърд", която подкрепяше протекционизма.

През 2002 г. Световната търговска организация окачестви поправката като напълно незаконна и даде на търговските партньори на САЩ правото да приемат ответни мерки. Това право важи и до днес, защото едно от положенията в "поправката Бърд" остана в сила, макар че като цяло поправката бе отменена.

Много калифорнийски производители обявиха, че ще пренесат производството в Мексико и други страни. Но такава възможност имат далеч не всички.

Каква полза от Хърватия за ЕС, пита "Билд"

Разширението на Европейския съюз изобщо не вдъхновява Германия. Или поне не вдъхновява популярния германски таблоид „Билд”....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com