Едуард Сноудън - сагата, която няма край

17027
Едуард Сноудън - сагата, която няма край

Бившият агент на специалните служби на САЩ Едуард Сноудън вече близо две седмици се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", след като пристигна там от Хонконг и неговият случай се заплита все повече, тъй като поради анулирането на неговия американски паспорт той не може да пътува, а това поставя в деликатно положение Русия, пише БГНЕС.

От една страна руският президент Путин заяви категорично, че няма да екстрадира американеца, предложи му политическо убежище, но Сноудън отказа, защото не се съгласи с условието да престане да публикува компрометираща информация за САЩ. Той получи убежище в Еквадор, но проблемът е как да стигне до там. След това поиска същото от други 20 държави, повечето от които отказаха.

Последва сагата със самолета на боливийския президент Ево Моралес след визитата му в Русия, в който имаше подозрения, че пътува Сноудън. Редица западноевропейски страни затвориха въздушното си пространство за него и след като стана ясно, че това е било напразно, последва извинение само от страна на Франция.Тази нощ Съюзът на южноамериканските държави UNASUR поиска извинения и обяснения от тези държави.

Масови протести срещу подслушването в САЩ навръх 4 юли

Активисти планират да проведат протестни акции в повече от сто града на САЩ на Деня на независимостта, предаде РИА Новости. Движението...

Снощи заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков каза публично това, което неофициално се говори в политическите среди, а именно, че самият Едуард Сноудън трябва да реши как да приключи казусът му, намеквайки може би, че той не е поискал политическо убежище в Русия. Междувременно дойде любопитният епизод с бившата руска шпионка Анна Чапман, която му предложи брак. Така сагата продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com