ЕП одобри номинирания за хърватски еврокомисар

5215
ЕП одобри номинирания за хърватски еврокомисар

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство номинацията на хърватина Невен Мимица за поста еврокомисар за защита на потребителите, предаде БГНЕС.

Номинацията на Мимица беше одобрена с 565 гласа "за", 64 "против" и 64 "въздържал се". Настоящият вицепремиер в хърватското социалдемократическо правителство ще встъпи в длъжност в Брюксел от 1 юли, когато страната му официално стане 28-та държава членка на ЕС.

В началото на месеца при изслушването и от комисия на Европейския парламент Мимица обеща да бъде "пазителят на защитата на европейските потребители". Но той ще има малко време, за да изпълни обещанието си. Новата му функция в Европейската комисия ще приключи след едва 15 месеца, на 31 октомври 2014 г. с края на мандата на екипа, ръководен от Жозе Мануел Барозу.

Мимица не е неизвестен в икономическите среди. Икономистът, който скоро ще навърши 60 години, заемаше многобройни постове, свързани с ЕС, включително на главен преговарящ на Хърватия по Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС. Настоящият комисар по здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Борг ще запази портфейла, свързан с общественото здраве - тютюнопушенето, клиничните изследвания, цената на лекарствата, етикетирането на хранителните продукти и клонирането.

Невен Нимица ще получи портфейла "потребители", който е свързан главно със законодателните предложения за медицински инструменти и с проекта за създаване на система за колективни оплаквания. Новият хърватски еврокомисар ще отговаря и за козметичните продукти. Европейските ръководители ще дадат официалната зелена светлина за номинацията му на планираната среща на върха в Брюксел на 27 и 28 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com