ЕС налага нови санкции на Сирия

4215
ЕС налага нови санкции на Сирия
Мерките ще бъдат одобрени на срещата на външните министри на държавите членки на ЕС в понеделник

Европейският съюз ще наложи нови санкции на Сирия, включващи замразяване на активи и забрана за издаване на визи на две компании и трима души, съобщиха дипломати от ЕС, предаде БГНЕС.

Те заявиха, че мерките, които са насочени към "основните източници на доходи на режима", ще бъдат одобрени на срещата на външните министри на държавите членки на ЕС в понеделник. "Постигнато е принципно съгласие" между посланиците на 27-те държави членки на съюза за 15-ти пакет санкции срещу режима на президента Башар ал-Асад.

Последният пакет, договорен миналия месец, беше насочен към луксозния начин на живот на Башар ал-Асад и съпругата му Асма и на поддръжниците на режима. Той забрани доставянето на луксозни стоки в Дамаск и ограничи още повече продажбите на стоки, използвани за репресиране на дисидентите.

"ЕС ще продължи политиката си на налагане на допълнителни мерки срещу режима, докато репресиите продължават", съобщиха тогава министрите в комюнике.

Междувременно при протест срещу режима на Башар Асад, провел се в столицата, пострадаха нови петима сирийци.

"Петима цивилни бяха ранени, след като части на режима откриха огън в квартал "Тадамон", обяви Обсерваторията за човешки права.

При две силни експлозии в южната част на столицата вчера бяха убити повече от 40 души. Кабинетът на Асад хвърли вината върху "терористи", докато опозицията обвини за инцидента режима.

Атаката бе осъдена от международната общност, в това число от Русия и Китай, които блокираха резолюциите срещу Дамаск в Съвета за сигурност на ООН.

По изчисления на редица международни организации, от началото на протестите в Сирия са загинали между 9 и 10 хиляди души. Конфликтът в страната продължава вече 14 месеца.

Източник: Десислава Ушатова

Над 40 убити и стотици ранени при кървава баня в Дамаск

Повече от 40 души бяха убити, а 170 – ранени, при кървавите експлозии в сирийската столица Дамаск, предаде държавната телевизия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com