Над 40 убити и стотици ранени при кървава баня в Дамаск

4850
Над 40 убити и стотици ранени при кървава баня в Дамаск
Опозиционна група заяви, че зад кървавите експлозии в столицата стои режимът на президента Асад

Повече от 40 души бяха убити, а 170 – ранени, при кървавите експлозии в сирийската столица Дамаск, предаде държавната телевизия, цитирана от БГНЕС.

Телевизионни кадри от мястото на инцидента, случил се на главен път в южната част на града, показаха разпокъсани тела и разрушени автомобили. Над района се издига гъст дим.

Сирийската обсерватория за човешки права обаче настоя, че броят на загиналите надвишава 50 души. "Първоначалните данни сочат поне 50 души, в това число цивилни и членове на силите за сигурност", обяви организацията.

В отговор на събитията основната опозиционна група в Сирия заяви, че зад кървавите експлозии в столицата стои режимът на президента Башар Асад.

Ръководителят на наблюдателската мисия на ООН, норвежкият генерал Роберт Моод, пък апелира към световната общност за помощ.

"Това е поредният пример за страданията на сирийския народ. Ние сме тук и призоваваме всеки, намиращ се на територията или извън Сирия, да ни окаже помощ за прекратяване на насилието", апелира той.

"Зад това стои режимът", настоя по-рано днес Самир Нашар от Сирийския национален съвет, цитиран от Франс прес.

Според него целта на нападенията била да изпрати ясно послание към наблюдателите на ООН, че са под заплаха, докато стоят в страната. Той също така изтъкна, че режимът опитва да създаде впечатлението, че се бори с "терористи".

От началото на протестите срещу управлението на Асад в Сирия загинаха между 9 и 10 хиляди души. Конфликтът в страната продължава вече повече от година.

Редактор: Десислава Ушатова

ООН: Сирия е пред заплаха от пълномащабна гражданска война

Международната общност трябва да предприеме спешни мерки за предотвратяването на пълномащабна гражданска война в Сирия, където властите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com