ЕС отзова израелския посланик

9122
ЕС отзова израелския посланик

Европейският съюз отзова израелския посланик заради плановете на Тел Авив за изграждане на хиляди заселнически жилища по Западния бряг и в Източен Йерусалим, предаде БГНЕС.

"Израелският посланик беше отзован", заяви Мая Кочиянчич, говорителят на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, която миналата седмица призова Тел Авив да преустанови плановете, тъй като те представляват "пречка за мира".

Вчера Вашингтон посочи, че продължаващата заселническа политика на Израел представлява сериозен проблем пред възобновяването на преговорите за постигане на траен мир с Палестинската автономия.

"Съединените щати са против всички едностранни действия, включително заселническата активност на Западния бряг и строителството в Източен Йерусалим, тъй като те създават пречки пред усилията за възобновяване на преките двустранни преговори и поставят под въпрос постигането на резултати", заяви говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

В същото време плановият комитет на гражданската администрация на израелските сили за сигурност на Западния бряг се срещнаха днес сутринта, за да придвижат плановете за изграждане на 3 400 нови жилища в коридора Е-1 между Маале Адумим и Ерусалим, въпреки международния натиск върху Израел да отмени решението, пише израелският в. "Аарец".

Олмерт: Грешка е, че бяхме против статута на Палестина

Израел не трябваше да се противопоставя на решението на ООН да даде на Палестина статут на нечленуваща в организацията държава наблюд...

Тел Авив обяви своите строителни планове малко след като Общото събрание на ООН гласува за повишаване на статута на Палестинската автономия до страна-наблюдател, която не е член. Решението разпали международни протести, най-вече сред европейските съюзници на Израел.

Обсъжданията, които бяха добавени в графика на плановия комитет в последната минута, ще се съсредоточат върху два плана за строителство в коридор Е-1: 1200 жилища за южната част на района, и 2 176 жилища в неговата източна част.

Според информация от радиото на армията на страната, плановият комитет е подкрепил плановете за строителство.

Редактор: Десислава Ушатова

Международната общност изостави Израел

Израел „наказа” палестинските власти за получаването на статут на държава-наблюдател в ООН като разреши продължаването на с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com