ЕС се готви да спре оръжейните доставки за Египет

6609
ЕС се готви да спре оръжейните доставки за Египет

След само два дни, на 21 август, ще има заседание на Европейския съвет на външните министри, на което ще се обсъждат отношенията на ЕС с Египет.

Засега се смята, че Европейският съюз смята да въведе забрана за доставките на оръжие, полицейски средства и техника с двойно предназначение в Египет. Според дипломатически източник в Брюксел, така ЕС смята „да изпрати на египетското правителство пределно ясен сигнал, че насилието трябва незабавно да бъде прекратено”. Водещите страни в европейския блок, включително Германия, Франция, Великобритания и Италия, вече заявиха, че замразяват своите военни доставки в Египет, но все още не е взето общоевропейско решение.

Вигенин: Ескалиращото напрежение в Египет е притеснително

Много притеснително е ескалиращото напрежение в Египет. Това, което се случва не е решение на въпроса. Не може с насилие и с подобни из...

Великобритания прекратява всички съвместни програми със спецслужбите на Египет, съобщи в днес външният министър на страната Уилям Хейг.

„Ние спираме работата на програмите за сътрудничество със спецслужбите на Египет. Същевременно са отменени редица лицензи за износ за Египет”, каза той. „Ние трябва да дадем сериозен отговор на случващото се в Египет, без това да изключва бъдеща помощ и да се лишим от възможността да влияем на случващото се в Египет. Сега търсим този баланс”, каза министърът по повод на предстоящата среща в Брюксел на европейските външни министри.

Според Хейг, настоящата криза в държавите от Близкия Изток и Северна Африка е най-голямото геополитическо сътресение на това столетие и заплашва да продължи десетилетия.

Франция призова Саудитска Арабия и Катар да помогнат в разрешаването на египетската криза. Приемайки на посещение саудитския министър на външните работи, Сауд ал Файсал, френският президент Франсоа Оланд подчерта дълга на страните, които имат връзки на доверие и приятелство с Египет да прекратят насилието. От своя страна френският министър на външните работи, Лоран Фабиус, прие катарския си колега Хале дал-Атия, като подчерта необходимостта от бързото разрешаване на египетската криза.

След завръщането си в Саудитска Арабия принц Сауд ал Фейсал съобщи, че арабски и ислямски държави са готови да се намесят в помощ на Египет, ако западните държави спрат помощите си за Кайро, заради смазването на ислямистките протести.

Израел вярва, че само военните могат да стабилизират Египет

В Тел Авив са убедени, че египетските ръководители в момента не са способни да управляват ефективно страната без помощта на военните,...

„Към тези, които оповестиха спирането на тяхната помощ за Египет или възнамеряват да го направят, ние заявяваме, че арабските и мюсюлмански нации са богати и няма да се колебаят да помогнат на Египет”, каза той в изявление.

Конфликтът между армията и ислямистите в Египет раздели ислямския свят на две противопоставящи се групировки. Саудитска Арабия и нейните партньори от Персийския залив не само че подкрепиха военните, но дори им предоставиха извънредна помощ в размер на 12 милиарда долара. В другия лагер се оказаха Катар и Турция, считани за близки съюзници на Мохамед Мурси. Те нарекоха отстраняването му преврат и обвиниха армията в разстрел на мирни демонстранти. В подобен дух се изказаха лидерите на „Ал Кайда” и афганистанските талибани- за тях отстраняването на Мурси е престъпление срещу исляма.

Израел смята, че египетската армия трябва да получи подкрепа в борбата си срещу ислямисткото движение „Мюсюлмански братя”.
Египетската армия трябва да получи подкрепа, за да може да установи положение, в което страната да се развива, заяви високопоставен израелски източник. Според израелски медии премиерът Бенямин Нетаняху е наредил на членовете на правителството си, както и на официалните говорители да не правят публични изказвания за събитията в Египет, нито да отправят критики към американската политика по отношение на Кайро.

Въпреки това, във връзка с египетската армия, която отстрани президента ислямист Мохамед Мурси, анонимният източник посочва, че „на армията не трябва да се отнема нищо, не трябва да й се вреди, нито да бъде заплашвана”, намеквайки за отложените от САЩ военни учения с египетската армия и за евентуалното замразяване на американска помощ за Кайро в размер на 1,5 милиарда долара.

В същото време членовете на Конгреса на САЩ са разделени по въпроса за спирането на американската военна помощ за Египет, подчертавайки трудният избор пред администрацията на Обама поради растящото насилие по улиците на важния съюзник в Близкия Изток. Лидерите на демократите като цяло подкрепят подхода на президента. Но тези дни конгресмен Кийт Елисън каза, че той е за спирането на помощта за Египет. Елисън е първият мюсюлманин в Конгреса на САЩ.

Египет пред разпад?

Надеждата за спад на напрежението в Египет се срина. След новата кървава разправа срещу демонстранти, подкрепящи сваления президент Мор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com