ЕС се нуждае от 25 млрд. евро за осъвременяване на АЕЦ

4916
ЕС се нуждае от 25 млрд. евро за осъвременяване на АЕЦ

От липсващи антисеизмични устройства до неефективни системи за подкрепа при извънредни ситуации, стрес тестовете върху ядрените централи в Европа показват стотици проблеми, изискващи нови инвестиции за милиарди евро, показва доклад на ЕС, предаде БГНЕС.

В доклада, получен от АФП, Европейската комисия изчислява разходите за подобряване на безопасността на 134 реактора "в порядъка на "10 до 25 милиарда евро" (13-32 милиарда долара) и иска осъвременяването да бъде наблюдавано и да завърши до 2015 г. Тя обаче не иска затваряне на централи.

Докладът ще бъде официално обявен от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в четвъртък. Препоръките, които ще бъдат предоставени на лидерите на ЕС за одобрение на срещата им на върха на 18-19 октомври, се основават на стрес тестове, осъществени след ядрената авария в японската централа Фукушима през март 2011 г.

Със 111 европейски реактора, построени в области, населявани от над 100 000 души, които живеят на разстояние по-малко от 30 км, "ЕС трябва да научи уроците от Фукушима, за да намали още повече опасността от ядрени инциденти в Европа", се казва в доклада. Документът от 25 страници, изготвен с участието на 14 държави-членки на ЕС, разполагащи с ядрени централи, както и на Швейцария, Украйна и Хърватия.

Тестовете симулирали безопасност в случай на наводнения, земетресения и катастрофи на самолети, когато "нормалните функции за безопасност и охлаждане" не действат. Провежда се и отделно изследване на безопасността в случай на терористични атаки.

Въз основа на стрес тестовете "практически всички ядрени централи трябва да преминат през подобрения, тъй като бяха установени стотици технически мерки за осъвременяване", се казва в доклада.

Редактор: Яна Баярова

Експерти: Светът е заплашен от 23 "Фукушими"

Съдбата на японската АЕЦ „Фукушима-1", върху която след разрушителното земетресение през 2011 година връхлетя огромна вълна цунам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com