ЕС заплаши Чехия, че ще й спре парите

3729
ЕС заплаши Чехия, че ще й спре парите

Чехия е поредната страна от Европейския съюз, която е заплашена от прекратяване на плащанията от европейските фондове, предаде Франс прес, цитирана от Новинар.

Късно в четвъртък еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан заяви, че от Еврокомисията може да спрат от юли европейските средства, предвидени за страната, заради "недостатъчен контрол" върху използването им.

"Има голяма разлика между това да разполагаш с тези пари и да ги нямаш. Даваме си сметка за въздействието на подобна мярка върху държавния бюджет", каза еврокомисарят след среща с чешкия премиер Петър Нечас. Той обаче изрази увереност, че всички проблеми ще бъдат решени до края на юни.

Хан посочи, че отпускането на субсидиите от структурните фондове за Чехия за програмния период 2014-2020 г. зависи от начина, по който страната ще управлява парите, получени за годините от 2007 до 2013 г. Брюксел одобри отпускането на 26,69 млириада евро за бившата социалистическа страна за настоящия програмен период.

Неотдавна Прага бе заплашена, че финансовата инжекция ще секне, ако не се сложи ред на контрола и надзора на субсидираните програми, който редица чешки министри трябва да упражняват. Под ударите на комисията попадна основно изпълнението на оперативната програма "Образование за конкурентоспособност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com