Фич понижи рейтингите на Сони и Панасоник до степен "боклук"

5951
Фич понижи рейтингите на Сони и Панасоник до степен "боклук"

Рейтинговата агенция Фич понижи кредитния рейтинг на японските компании за електроника Сони и Панасоник до степен "боклук" (junk), предаде БГНЕС.

Агенцията обоснова решението си с нестабилните им счетоводни баланси и отслабващата им позиция в глобалния сектор на електрониката. Фич съобщи, че намалява рейтинга на Панасоник с две степени до ВВ, а рейтингът на Сони е понижен с три степени до ВВ-, като перспективите и за двете компании са негативни.

"Понижаването на рейтинга отразява отслабващата конкурентноспособност на Панасоник в основния му бизнес, най-вече телевизорите и панелите, както и слабите приходи от дейностите", съобщи Фич в комюнике. "То също така отразява виждането на агенцията, че финансовият профил на компанията е малко вероятно да покаже материално подобрение в краткосрочен план", допълва агенцията.

Фич постави под съмнение и перспективите пред Сони, като отбеляза, че "възстановяването ще бъде бавно, като се имат предвид загубеното от компанията технологично лидерство в ключови продукти, високата конкуренция, влошената икономическа среда в развитите пазари и силната йена".

Японските гиганти в областта на електрониката изпитват затруднения, тъй като високият курс на йената намалява конкурентноспособността на продуктите им в чужбина и те регистрираха загуби в бизнеса си с телевизори заради ожесточената конкуренция от страна на южнокорейските и тайванските компании.

Редактор: Десислава Ушатова

Fitch понижи рейтинга на Кипър

Международната рейтингова агенция Fitch понижи суверенния рейтинг на Кипър с две степени - ог "BB+" до "BB-" с прогноза "негативна",...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com