Фирми от САЩ тревожни за съдбата на Гърция в еврозоната

5355
Фирми от САЩ тревожни за съдбата на Гърция в еврозоната

Слуховете за излизане на Гърция от еврозоната никнат отвсякъде и вече безпокоят американските компании, които дори се готвят за такова евентуално събитие, пише в. "Ню Йорк таймс", който цитира примера с автомобилостроителната компания Форд.

От тези слухове се възползват американските банки, които съветват компаниите да се готвят за евентуален разпад на еврозоната. Така например JPMorgan Chase е създала нови сметки за някои индустриални гиганти с оглед вероятността гръцката драхма, а евентуално и други национални валути, отново да влязат в обращение, ако някои страни напуснат еврозоната, предаде БГНЕС.

Ако Гърция излезе от зоната на общата европейска валута, това ще предизвика турбуленции на международните пазари и особено в Испания и Италия. Американската консултантска компания Corporate Executive Board публикува резултатите от анкета, според които 80% от нейните клиенти очакват това да стане до края на годината.

"Преди 15 месеца ни уверяваха, че това е немислимо, но сега вече не е нито невъзможно, нито немислимо", заявява пред "Ню Йорк таймс" Хайнер Лайстен, съдружник в клона на Boston Consulting Group в Кьолн. Освен в Гърция започват да се очертават нови изгледи, които макар да са с по-далечна перспектива, вече са обект на проучване. Вероятност Гърция да бъде последвана от други страни и в края на краищата да се разпадне еврозоната прогнозира Керъл Берндт от Merrill Lynch.

Редактор: Калина Здравкова

Доклад: България и Румъния изпуснаха влака с европейските фондове

Преходният процес в Румъния "далеч не е завършил", докато в България се движи с "бавни темпове", гласи докладът на френските сенатори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com