"Газпром" с 10% спад на печалбите през 2012 г.

5630
"Газпром" с 10% спад на печалбите през 2012 г.

Най-голямата газова компания в света "Газпром" отново регистрира колосална чиста печалба за 2012 г. от 38 милиарда долара, но това е с около 10% по-малко спрямо предишната година заради намаляващите продажби и повишаващите се разходи, предаде БГНЕС.

Печалбата за 2012 г. възлиза на 1,183 трилиона рубли (38,17 милиарда долара) спрямо 1,307 трилиона рубли (42,2 милиарда долара) през 2011 г., съобщи руската компания в комюнике. "Газпром" съобщи, че през годината нетните продажби на газ са намалели с 6 на сто, тъй като продажбите за Европа и други чуждестранни страни са нараснали само с 2%, а продажбите за бившите съветски републики са регистрирали спад със 17%.

В същото време оперативните разходи са се увеличили с 18 на сто. Държавната компания е един от крайъгълните камъни на съвременната руска държава под управлението на президента Владимир Путин и ключов източник на чуждестранна валута. Но през миналата година тя е работила в изключително трудна среда заради икономическата криза, намаляващото търсене и нарасналата конкуренция на вътрешния пазар от руски конкуренти като "Новатек".

Компанията е подложена на все повече критики заради стратегията й за доставка на газ чрез газопроводи в момент, когато втечненият природен газ се търси все повече. Експерти се опасяват, че "Газпром" е пропуснал шанса да се възползва от бума на шистовия газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com