Георгиевски: Груевски и Ахмети си играят с огъня

7714
Георгиевски: Груевски и Ахмети си играят с огъня

Премиерът на Македония Никола Груевски и неговият коалиционен партньор - лидерът на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети играят опасна игра, предаде БГНЕС.

Това каза бившият македонски министър-председател Любчо Георгиевски /1998-2002г./ няколко часа след като кабинетът на Груевски спечели вота на доверие в парламента. Коалиционното правителство, съставено от партиите на Груевски и Али Ахмети- ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ, получи подкрепата на 68 депутати в 123-местния парламент.

"Груевски и Ахмети си играят с огъня. Двамата злоупотребяват максимално с етническите взаимоотношения в Републиката. Всичко това се прави, с цел да увеличат партийните рейтинги и да спечелят екстремистите на своя страна. В същото време те управляват страната все едно нищо не се случва в обществото", каза още Любчо Георгиевски. "От друга страна аз лично се радвам от факта, че Груевски и Ахмети спечелиха вота на доверие в Народното събрание. Сега искам да видя как ще излязат от кашата, в която самите те се забъркаха през последните месеци", подчерта Георгиевски. Самият Никола Груевски отхвърли обвиненията, че етническото напрежение в страната е било инсценирано от управляващата коалиция.

Припомняме, че през последните няколко месеци в съседна Република Македония се увеличи междуетническото напрежение, след като министърът на отбраната Фатмир Бесими положи цветя на гроба на загиналите албански бойци по време на конфликта през 2001 година в село Слупчане. Официално властите в Македония смятат, че тези бойци са били албански екстремисти. В същото време Али Ахмети, който ръководеше бойците по време на конфликта, от пет години е коалиционен партньор на Никола Груевски. Без гласовете на ДСИ правителството на Груевски ще загуби подкрепата в парламента.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Бранко Цървенковски призова за промяна на изборния закон и изготвянето на точен избирателен списък. Той отново се обяви за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com