Германия и Франция прекратиха шпионско споразумение от Студената война

8718
Германия и Франция прекратиха шпионско споразумение от Студената война

Германското външно министерство съобщи, че е прекратило споразумение с Франция за наблюдение на територията й, което датираше от края на 60-те години на миналия век, предаде БГНЕС.

Без да уточнява точно какво предвижда текстът, министерството съобщи за прекратяването "по взаимно съгласие" с Франция на административен протокол, влизащ в рамките на закона "Г-10", който уточнява при какви условия германските тайни служби могат да наблюдават пощенските и телекомуникациите.

На 2 август Берлин вече съобщи, че е прекратил подобно споразумение със САЩ и Великобритания. С днешното съобщение "прекратихме последния административен протокол към закона Г-10" в рамките на "неотдавнашния дебат за защитата на личната сфера", съобщи външният министър Гидо Вестервеле в комюнике.

Той имаше предвид шпионажа на електронните комуникации в Европа от САЩ, разкрит благодарение на информациите на Едуард Сноудън, бивш консултант на Агенцията за национална сигурност.

След скандала канцлерката беше подложена на натиск няколко седмици преди парламентарните избори, тъй като в медиите се появиха информации, че германското правителство е знаело за американската и британската шпионска програма. Германия е особено чувствителна към спазването на правото на личен живот, както и към всичко, свързано с наблюдението от държавата, заради травмиращия си опит от нацисткия период и времето на ГДР.

Великобритания, САЩ и Франция установиха свои войски в Западна Германия след Втората световна война, а ФРГ беше важна база за НАТО по време на Студената война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com