Германия с послание за подкрепа към Гърция

6019
Германия с послание за подкрепа към Гърция

Посещението на Ангела Меркел в Атина във вторник е знак на "уважение" и "признателност", смята германския външен министър Гидо Вестервеле. Опозицията в Германия призова канцлерката ясно да покаже "солидарност" с гърците, предаде БГНЕС.

Посещението на канцлерката е "акт на благодарност към гръцкото правителство, което е под силен натиск заради своята политическа реформа", заяви министърът в интервю, което излиза в днешния брой на таблоида Билд /Bild/.

Гърците спечелиха "честност и уважение", твърди Вестервеле.

В петък говорител на германското правителство каза, че германската канцлерка Ангела Меркел иска да "подкрепи" гръцкия премиер Андонис Самарас и да приветства "усилията за провеждане на реформата". Тя ще бъде на посещение в Атина във вторник за първи път от началото на финансовата криза.

Министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви в неделя вечерта по обществената телевизия ZDF, че "визитата на Меркел няма намерение да оказва влияние върху решенията на Тройката".

"Тройката трябва да каже дали Гърция изпълнява своите задължения. Това е предпоставка за изплащането на следващия транш от помощта", каза министърът.

Гърция иска да получи по-бързо транш от заема от 31,5 милиарда евро от международната финансова помощ от 130 млрд. евро, която бе отпусната миналата зима.

В редиците на опозицията лидерът на Зелените в парламента Юрген Тритин поиска от Меркел ясно да каже на гърците, че могат да "разчитат на европейската солидарност по трудния път, който им остава да извървят" в интервю за вестник "Велт ам Зонтаг".

От страна на социалдемократите, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също призова канцлера да изрази своята загриженост за гърците.

Меркел трябва да "изпрати послание, че ние, германците, подкрепяме гърците", каза той в понеделник за регионалното издание Лайпцигер Фолксцайтунг /Leipziger Volkszeitung/.

Германците също трябва покажат, че е в техен интерес да се помогне на Гърция и да не се държат като "богат чичо, който знае всичко по-добре от всички", каза той.

Думата "солидарност" бе отправена и от ръководителя на либеаралите, които участват в коалиционното правителство Райнер Брюдерле, обикновено на по-твърди позиции по отношение на Атина.

Пътуването на Меркел е "ясен знак за нашата солидарност към Гърция", каза той пред вестник "Велт ам Зонтаг".

Редактор: Десислава Ушатова

Преговорите между Гърция и "тройката" бяха удължени

Гърция ще възобнови преговорите с международните кредитори след срещата на финансовите министри от еврозоната, насрочена за понеделник....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com