ГМО гиганти в САЩ сключиха споразумение

27418
ГМО гиганти в САЩ сключиха споразумение

Американските корпорации, производители на генномодифицирани семена Монсанто /Monsanto/ и Дюпон /DuPont/, сложиха край на споровете си за соята. Това стана известно от съвместно изявление, публикувано във вторник от двете компании, предаде БГНЕС.

Дюпон, осъдена през август на първа инстанция да плати един милиард долара на конкурента си за нарушаване на патентни права, ще плати минимум 1,75 млрд. на Монсанто, за да използва технологиите на мултинационалната корпорация за производство на соеви семена, устойчиви към хербицида Раундъп на Монсанто.

Дюпон и Монсанто обявяват серия от споразумения, отнасящи се по-специално до "многогодишен лиценз за авторски права върху технологията за соеви семена на Монсанто в Съединените щати и Канада", се казва в изявлението.

Благодарение на това споразумение, Пайниър /Pioneer - търговско име на Дюпон/ "ще може да продава соята Genuity Roundup Ready 2 Yield (на Монсанто) от 2015 г. и Genuity Roundup Ready 2 соя през 2015 г. Xtend" при условия на получаване на строги административни разрешения.

Пайниър ще получи и правата върху генетично модифицираните семена на Монсанто и ще "създаде широка гама от нови семена на основата на генномодифицираните Монсанто и Пайниър. От друга страна, Монсанто ще има достъп до някои от патентите на Пайниър, уточнява официалното съобщение.

Според условията на споразумението Дюпон ще направи четири годишни плащания на авторски и лицензионни възнаграждения между 2014 г. и 2017 г. на обща сума от 802 милиона долара.

От 2018 г. Дюпон ще плаща за авторските права върху технологията на Монсанто, на базата на Genuity Roundup Ready 2 Yield и Genuity Roundup Ready 2 Xtend, на минимална обща цена 950 млн. долара до 2023 г.

През август агрогигантът Монсанто получи един милиард долара обезщетение след дело срещу Дюпон.

Монсанто подаде жалба през май 2009 г. в Сейнт Луис , щата Мисури, където се намира седалище на компанията. Монсанто твърдеше, че Пайниър използват технологията без разрешение, след като не са неуспели да разработят своя собствена линия семена за посев, наречена "Optimum GAT".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com