Гръцката коалиция се "сви" заради "списъка Лагард"

7003
Гръцката коалиция се "сви" заради "списъка Лагард"

Парламентарната група на управляващата в Гърция коалиция намаля днес на 164 от общо 300 депутатски места, след като двама народни представители от умерената лява партия Димар бяха отстранени от групата заради разногласия за аферата с укриването на данъци, наречена "списъкът Лагард", предаде БГНЕС.

В писмо до председателя на парламента лидерът на Димар Фотис Кувелис аргументира решението със "системното дистанциране" на двамата изключени депутати от позициите на партията.

Димар, която остава с 14 депутати, е една от трите партии на управляващата коалиция заедно с дясната Нова демокрация на премиера Андонис Самарас и социалистите на Евангелос Венизелос. Коалицията се готви да сформира комисия за разследване на ролята на бившия министър на финансите Георгиос Папаконстантину в тази афера, но двамата дисиденти от Димар настояват да бъде разследван и предшественикът на Папаконстантину на този пост – Евангелос Венизелос.

Кое е единственото сигурно нещо за Гърция?

2012 година не може да бъде разглеждана по друг начин освен като изключително важна за Гърция. През изминалите 12 месеца страната дог...

По този начин двамата се присъединяват към лавата радикална партия Сириза, която смята, че разследването само на Папаконстантину цели да се запази единството на управляващата коалиция, което би пострадало от евентуално разследване и на коалиционния партньор Венизелос.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com