Гърция вдига данъците до 45%

6001
Гърция вдига данъците до 45%

Гръцките власти обмислят ударно повишаване на данъците - до 45% за доходите над 26 хил. евро годишно, предаде БГНЕС.

Проектът предвижда 21% данък за доходи до 18 хил. евро и 26% за доходи от 18 до 26 хил. евро. Това е цената, за да бъде запазен необлагаемият минимум за семейства с три и повече деца.

Обявените намерения на финансовото министерство бяха посрещнати на нож от гърците. От новите данъци най-много ще пострадат хората с месечни доходи над 2100 евро.

Ведомството обмисля и алтернативни сценарии. Един от тях предвижда увеличаване на данъчната ставка за едрото недвижимо имущество и ръст на данъка върху банковите депозити от 15 на 17,5%.

Проектозаконът за новите данъци ще бъде внесен в парламента до 11 декември. Очаква се той да бъде гласуван, защото само така Атина ще си осигури продължаване на кредитирането от ЕС и МВФ.

В същото време Централната банка на Гърция представи междинния си доклад с прогнозите за състоянието на гръцката икономика през следващите две години. От банката очакват средните заплати да се понижат с около 16% до края на 2013 година в сравнение с края на 2011 година. В същото време се посочва, че през 2013 година Гърция ще успее да възстанови своята конкурентоспособност, а икономиката ще се върне към растеж през 2014 година на фона на разсеялите се опасения за това, че страната може да напусне еврозоната, пише вестник „Катимерини”.

В Гърция искат забрана на "Златна зора"

Лидерът на Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК Евангелос Венизелос, участващо в коалиционната правителство на премиера Андонис...

Съгласно доклада през следващата година гръцката икономика ще се свие с около 4-4,5% преди да се върне към растеж през 2014 година. Безработицата ще продължи да се покачва и през следващите две години ще надхвърля 26%.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com