И в Румъния проблеми с цените на лекарствата, плащани от държавата

3665
И в Румъния проблеми с цените на лекарствата, плащани от държавата

Сто и осемдесет милиона евро се хвърлят на вятъра всяка година чрез системата за отпускане на безплатни лекарства в Румъния. Това е установила британска одитна компания, към която министерството на здравеопазването се е обърнало по настояване на Световната банка, съобщава вестник "Ромъния либера". Изданието посочва, че с тази сума могат да бъда построени шест ултрамодерни болници предаде Mediapool.

По настояване на Световната банка министерството на здравеопазването поръчало одитен доклад на NICE (National Institute for Health and Clinical Excellance), която след три посещения в Румъния е изготвила заключения.

Според източници от здравната система подобно проучване струва над един милион евро, които след това трябва да бъдат върнати на Световната банка, финансирала проучването.

Ако властите в Румъния предприемат действия във връзка с констатациите от доклада, над 30 лекарствени продукта следва да бъдат извадени от позитивната листа на страната или цените им да бъдат намалени. Става въпрос за лекарства за рак, хепатит, диабет, инфекции. Това са едни от най-скъпите лекарства, които се субсидират от държавата.


Ако списъкът бъде ревизиран, на бюджета може да се спестят най-малко 180 милиона евро.

Британските експерти са установили също така, че някои от цените на лекарствата в Румъния са по-високи, отколкото във Великобритания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com