Имиграцията и изборите в Гърция

6280
Имиграцията и изборите в Гърция

Разгорещеният дебат за имиграцията отново бе подновен в засегната от кризата Гърция преди предсрочните парламентарните избори, които най-вероятно ще се проведат през май. Основните партии се борят с разширяващите се позиции на крайнодясното, което най-вероятно се дължи на ръста на престъпността.

Партиите в коалиционното правителство, които в момента понасят удар заради непопулярния план за икономическо възстановяване на ЕС и МВФ, през миналия месец обявиха планове да обградят хиляди нелегални имигранти, да отсеят търсещите убежище и да репатрират останалите в родните им страни.

„Около 150 000 души влизат в Гърция всяка година, създавайки проблем за социалния мир в страната. Стотици хиляди хора обикалят нелегално из страната”, заяви гръцкият министър за защитата на гражданите Михалис Хрисохоидис след среща с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Брюксел.

Гърция, която в момента се бори с тежка икономическа криза, е важен център за преминаването на нелегални имигранти от Турция и Близкия изток към Европа.

През миналата година близо 100 000 души са арестувани за нелегално влизане или пребиваване в страната и властите проучват молби за убежище на около 30 000 души. Има и сериозни рискове за общественото здраве, тъй като много от новодошлите са от райони, в които има случаи на туберкулоза и холера, предупреждават гръцките власти.

Германия отказва повече компенсации на Гърция за Втората световна война

Въпросът за германските военни репарации за Гърция вече не стои, се казва в декларация на германското външно министерство, цитирана ...

Точният брой на нелегалните имигранти в Гърция не е известен. Смята се, че те са около един милион или близо 9% от населението на страната.

Много от нелегалните имигранти се експлоатират на лошо платени позиции в строителството и земеделието, като голям брой се установяват в големите градове, живеят в мизерия и стават жертви на престъпни групи, които ги използват за пласиране на наркотици и проституция.

През март Хрисохоидис обяви планове за изграждането на мрежа от 30 „затворени гостоприемни центрове” в страната, за да може властите да прочистят улиците.

„Всички нелегални имигранти постепенно ще напуснат Гърция в една посока – към домовете си”, каза министърът.

След срещата си с Малмстрьом Хрисохоидис заяви, че иска да пренасочи 250 милиона евро от европейските средства за защита на границите и репатриране на имигрантите за строителството на новите центрове.

Гърция: Европа ни пробутва български заплати

Български заплати за гърците иска тройката международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, коментира в заглавие гръцкият в. "Етнос", предаде ...

Анализатори отбелязват, че интересът на правителството е свързан със засилващото се недоволство в Атина и в други градове заради увеличаването на случаите на кражби и обири, за които се обвиняват имигранти.

„Беше нужен политически дебат за имиграцията, имайки предвид размера на този феномен. Но времето на дебата е свързано с възхода на крайнодясното”, посочва социологът Томас Херакис.

Крайнодясната партия ЛАОС, която е в парламента от 2007 година, в момента има 16 депутати и доскоро беше в коалиционното правителство. Лидерът на неонацистката партия „Хриси Авги” („ Златна зора”) през 2010 година бе избран в Общинския съвет в Атина и сега се смята, че партията ще успее да получи 3% от гласовете на избирателите, нужни за влизане в парламента.

Според проучвания на общественото мнение в парламента ще влезе и новата популистка националистическа партия „Независими гърци”.

Гръцкият министър на културата Павлос Геруланос предупреди за риска от влизането на крайнодясното в парламента.

Гърците без секс заради кризата

Икономическата криза се отразява зле върху сексуалния живот на гърците, съобщават местни медии. Това показва проучване на социологичес...

„Искаме ли да станем свидетели на кадри от парламента на депутати, които полагат клетва с хитлеристки поздрав. Ако не се събудим достатъчно рано, ще има тежки последици”, каза министърът, имайки предвид „Хриси Авги”.

Консервативната „Нова демокрация”, която се очаква да спечели изборите, обеща след идването си на власт да въведе по-строги изисквания за предоставяне на разрешителни за жителство на имигрантите.

През миналата седмица полицията предприе операция срещу нелегалната имиграция, като до момента са извършени 400 ареста. Но вторият етап на програмата ще бъде по-труден за изпълнение, тъй като повечето местни жители реагираха с недоволство на предложението за имигрантските центрове.

„Това е само предизборна кампания. За центрове за хиляди имигранти са нужни огромни средства”, посочва адвокатът Василис Пападопулос, който е част от мрежа, защитаваща правата на имигрантите в Гърция.

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com