Иран ще съди САЩ заради преврата от 1953 г.

11817
Иран ще съди САЩ заради преврата от 1953 г.

Парламентът на Иран даде предварителното си одобрение за законопроект, който ще изиска от правителството на ислямската република да започне съдебна процедура срещу САЩ в международен съд. Делото ще бъде заведено заради участието на американската шпионска централа ЦРУ в преврата от 1953 г., който сваля демократично избрания премиер на Иран, съобщава БТВ.

Законопроектът идва след публикуването на нови разсекретени американски документи, които хвърлят допълнителна светлина върху фактите, как ЦРУ е дирижирало свалянето на министър-председателя Мохамед Мосадег преди 60 години.

Иран: Ердоган е двуличен

Свързаната с революционните гвардейци иранска осведомителна агенция „Фарс” отправи остри критики към турския премиер Реджеп...

Документът призовава за създаването на комисия, която да проучи и изготви доклад в рамките на шест месеца, преди да бъдат предприети правни действия срещу САЩ в международен съд.

Благодарение на преврата от 1953 г. на власт в Иран е възстановен шах Мохамед Реза Пахлави, свален на свой ред от Ислямската революция от 1979 г., когато Техеран и Вашингтон прекъсват дипломатическите отношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com