Испански генерал иска военно нахлуване в Каталуния

10300
Испански генерал иска военно нахлуване в Каталуния

Испански генерал предложи въоръжените сили на Испания да обмислят възможността да нахлуят в Каталуния, ако регионът се опита да се отдели от останалата част на страната, съобщава „Айриш таймс”.

Хуан Антонио Чичаро, генерал от морския резерв, предупреди, че патриотичното чувство трябва да надделее над демократичните правила в случай на „сепаратистко-отцепническа офанзива” от страна на североизточния регион.

Мечтата на каталунците

Каталунците не са патагонци, но се чувстват също толкова далечни на испанците, че искат да разтрогнат съюза си с тях. Пътят за това п...

Чичаро е направил своето предложение по време на конференция в Мадрид в началото на февруари, но едва сега думите му бяха разпространени от испанските медии.

Испанското министерство на отбраната започна проверка, за да реши дали да накаже генерала.

Националистите, управляващи в Каталуния, искат да проведат референдум за независимостта през 2014 година. Централното правителство в Мадрид настоява, че подобна стъпка би била незаконна.

Долната камара на испанския парламент на 26 февруари за първи път дефинира своето отношение към стремежа за независимост на Каталуния – декларацията за суверенитет на региона и свикването на референдум по въпроса през 2014 година. Както се очакваше, депутатите отхвърлиха проекторезолюцията за това Каталуния да получи правото да решава самостоятелно своето бъдеще.

Каталуния се обяви за суверенна

Парламентът на Каталуния направи важна стъпка към провеждането през 2014 година на референдум за отделянето на региона от Испания. Деп...

Сред населението на Каталуния, която има богата история като отделно средновековно графство със своите правови институти и привилегии, отдавна имаше усещане, че присъствието в състава на Испания не е резултат от доброволен обединителен процес, а насилствено потискане на националните стремежи на региона. В историята на отношенията между Барселона и Мадрид има жестоко потушени въстания и отстранени местни органи на власт, а по време на диктатурата на генерал Франко имаше забрана за публичното използване на каталунския език, преследваха се всякакви прояви на национализъм и имаше опити за интензивна испанизация на региона чрез поощряване на преместването на работници от други области.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com