Изборът не може да е безкрайна война

6591
Изборът не може да е безкрайна война

Преди година, когато започнаха протестите в Сирия, Западът предпочете да си затвори очите за вероятното масово избиване на цивилни, а вместо това правеше сметки за смяна на режима. Бихте си помислили, че след 100 години на сваляне на различни правителства САЩ е трябвало да научат, че процесът никога не е лесен. Най-скорошните опити – в Ирак, Афганистан и Либия, се оказаха катастрофални.

Сирия не е демокрация и може би режимът трябва да си тръгне. Но както обичайно, САЩ продължават да се борят с поредната си частична политика в Близкия изток. Нека се отървем от някои (Ирак), а да оставим други (Бахрейн).

Асад може да се противопостави на опита да бъде отстранен от президентския пост и да запази властта си. Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан разработи план с шест основни точки, който дава на режима възможност да остане на власт. Асад трябва да приеме ангажимент за прекратяване на огъня, като в противен случай, че има „неуточнени бъдещи стъпки”. Сега зависи от сирийския президент дали ще го приеме или не.

За да подкрепи плана, международната общност трябва да покаже, че е сериозна. Границите трябва да бъдат контролирани, за да се спре нелегалния внос на оръжие от Ирак, Ливан и Йордания за силите на опозицията, като трябва да се спрат и оръжейните доставки за режима от Русия. Ако това не се случи, прекратяването на огъня би било невъзможно.

Освен това Сирия не трябва да бъде третирана като поредната геополитическа играчка. Свалянето на власт на Асад може да изглежда като добра идея, но поредна гражданска война в Близкия изток не е. Хаосът е района няма да помогне на САЩ и Израел да намалят влиянието на Иран. Само преговорите може да направят това.

След като насилието се овладее, Западът ще има само един избор – да работи за обширно мирно споразумение за целия регион. Веднъж завинаги трябва да има решение на израелско-палестинския въпрос. Всички играчи, включително Иран и Турция, трябва да работят заедно за създаването на централизирана, демилитаризирана зона.

Западните политически и религиозни игри на власт няма да направят нищо, за да спрат продължаващото избиване на хиляди. Само отдадеността за мир, гражданско общество и свобода на волята може да направи това. Следващата стъпка е голяма и широка – да се отървем от своята пристрастеност към насилие и безкрайна война.

Ню Йорк таймс

САЩ проучват твърдения за деца войници в Сирия

САЩ проучват информации за това, че в Сирия бунтовниците от Сирийската свободна армия използват деца в своите редици срещу режима на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com