Плевнелиев усмихнат: Чехия е с нас

5698
Плевнелиев усмихнат: Чехия е с нас
Българският държавен глава на първа среща с друг президент

Президентът Росен Плевнелиев и президентът на Чешката република Вацлав Клаус разговаряха „на четири очи”. Секунди след като двамата се видяха родният държавник се похвали, че по отношение на Шенген имаме пълната и безусловна подкрепа на чехите.

"Тази година честваме 20 години от признаване от страна на България на Чешката република. Миналата година чествахме 90 години от установяване на дипломатическите отношения. Най-важното е, че нашите народи не от 20, не от 90, а от стотици години са заедно и споделят приятелство. Днес констатирахме, че имаме изключително разбирателство по теми, по които работим”, каза Плевнелиев.

В максимална степен подкрепям развитието на двустранните отношения между Чехия и България. Това е искрен интерес, не е само формална фраза, каза от своя страна пък президентът на Република Чехия Вацлав Клаус. Той отбеляза, че проблемите на България и Чехия са сходни, в рамките на членството в Европейския съюз. Темата е била акцент в разговорите между двамата.

"Чешката република напълно подкрепя членството на България в Шенген. С удоволствие бих пътувал до България, дори да трябва на границата да си показвам паспорта, това не ми пречи”, каза Клаус в отговор на въпрос - дали несъгласието на Холандия за членството на България в Шенген е дискриминация.

"Не бих използвал думата дискриминация, по-скоро става дума за подценяване и непознаване. Това е много по-голям проблем, отколкото откритата дискриминация. Вярвам, че в най-скоро време този въпрос ще бъде решен”, посочи Клаус.

„Докато летях със самолета, като икономист установих, че е настъпила известна цикличност – пристигам в България като гост през 4 години. За 2016 г. вече ще мога да дойда в България само като турист”, каза той.

„България доказа с действията си, че е един отговорен член и ще даде категорично ясно да се разбере, че в много отношения ние се справяме много по-добре от други страни в Шенгенското пространство. Ние пазим денонощно границата с Турция и резултатите доказват, че се справяме. Резултатите показват, че България изпълнява всички технически критерии. Ние поставихме много остро и категорично въпроса. Вярваме, че тази несправедливост през септември ще бъде преодоляна. Дотогава България ще си върши по един добър начин работата”, посочи пък Росен Плевнелиев.

Визитата на Вацлав Клаус е първото гостуване на европейски държавен глава от началото на президентския мандат на Плевнелиев. Клаус е известен като евроскептик и противник на редица европейски инициативи.

Двамата президенти обсъдиха взаимодействието между България и Чехия в рамките на ЕС и обмениха мнения и информация по обстановката в Югоизточна Европа и други актуални международни въпроси, уточниха от прессекретариата.

Чешкият държавен глава ще има срещи с министър-председателя Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

По-късно днес Вацлав Клаус ще представи книгите си "Европейска интеграция без илюзии" и "Къде започва утре?".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com