Жертвите на конфликта в Сирия - близо 70 000

7050
Жертвите на конфликта в Сирия - близо 70 000

Броят на жертвите на конфликта в Сирия приближава 70 000 души, съобщи в Ню Йорк върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай, предаде БГНЕС.

Тя обяви, че миналия месец жертвите са били най-малко 60 000 души. "Без съмнение цифрата вече приближава 70 000", заяви тя пред Съвета за сигурност на ООН, който обсъди защитата на цивилните в конфликти.

Върховният комисар отново разкритикува Съвета за сигурност заради неспособността му да предприеме действия в Сирия. "Липсата на консенсус за Сирия и произтичащото от това бездействие са бедствени и цивилните от всички страни плащат цената", посочи тя.

Съветът остава разделен по сирийската криза, като Русия и Китай, съюзници на Дамаск, блокираха всички опити на западните страни да окажат натиск върху президента Башар ал-Асад. Пилай отново пожела Международният съд да бъде сезиран за военни престъпления, извършени в Сирия, което ще изисква решение на Съвета.

Сезиране на Международния съд "ще изпрати ясно послание към сирийското правителство и опозицията, като им покаже, че те трябва да отговарят за действията си и може да има много важен сдържащ ефект", посочи Пилай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com