Жупе: Ситуацията в Гърция е крайно тревожна

5348
Жупе: Ситуацията в Гърция е крайно тревожна
"Еврозоната е в много трудна ситуация", добави той

Френският министър на външните работи Ален Жупе окачестви обстановката в Гърция като "крайно тревожна" след предсрочните парламентарни избори, облагодетелствали екстремистки партии, които се противопоставят на драстичните мерки за икономии, наложени от ЕС и МВФ, и по този начин се поставя под въпрос оставането на страната в еврозоната, предаде БГНЕС.

"Ситуацията е крайно трудна, крайно напрегната. Резултатът от изборите показа силен спад на влиянието на двете управляващи партии и възход на екстремистките, което е крайно тревожно", посочи Жупе пред радио Европа 1.

Днес той ще участва в последното заседание на правителството под председателството на отиващия си президент Никола Саркози. "Развитието на нещата в Гърция трябва да бъде следено ден след ден. Аз припомням, че Испания е в аналогично положение, а също така и че Италия има проблеми, и затова еврозоната е в много трудна ситуация", добави Ален Жупе.

"Поставянето под въпрос на споразумението, което толкова трудно бе договорено и подписано в края на януари, може да предизвика трудно контролируеми турбуленции. Точно в тази посока е посланието, което вчера отправи германската канцлерка Ангела Меркел: "Договорът няма да бъде преразглеждан!", подчерта Ален Жупе, имайки пред вид европейския пакт за бюджетна дисциплина.

 

Гърция влияе силно на пазарите по света

Гърция, под заплаха от политическа парализа, потъна във вторник в криза, която наля олово в световните фондови пазари, които се опася...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com