Гърция влияе силно на пазарите по света

4659
Гърция влияе силно на пазарите по света

Гърция, под заплаха от политическа парализа, потъна във вторник в криза, която наля олово в световните фондови пазари, които се опасяват, че страната ще отхвърли приетите от досегашното правителство ангажименти под влиянието на радикалните партии. Азиатските пазари също отвориха с понижение днес.

Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която е против строгите икономии, получи като втора сила мандат от държавния глава, за да нареди пъзела, наречен съставяне на правителство, след провала на консерваторите да обединят мнозинство в подкрепа на политиката за затягане на коланите.

Тази задача изглежда невъзможна: лидерът на СИРИЗА да търси коалиционно правителство с партии, които приемат плана за реорганизация на Гърция, диктуван от ЕС и МВФ.

Затягането на коланите бе позицията на социалистическата ПАСОК и Нова демокрация, която им струваше катастрофален резултат на парламентарния вот в неделя.

"Ясно е, че формирането на правителство на сътрудничеството не е възможно", каза във вторник вечерта председателят на Гръцко – американската търговска камара Янос Граматидис и ако се съди по мнението на много други коментатори, става "неизбежно" организирането на нови избори в Гърция.

В резултат на това инвеститорите се опасяват, че политическата нестабилност може да доведе до спиране на втория международен спасителен план за Гърция.

Възродената загриженост в изявленията на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, не остави никаква свобода на действие за тези, които искат да предоговорят споразумението между Гърция и нейните кредитори.

В Атина лидерът на СИРИЗА, Алексис Ципрас, вече използва един от трите дни, както е предвидено в Конституцията, за да се опита да състави правителство.

Четирикратното увеличение на резултатите за СИРИЗА от изборите през 2009 г. се дължи на противопоставянето й на икономиите, включително на по-нататъшни съкращения на заплатите и очакваните пенсии.

Ципрас постави приоритетите си: "отмяна" на мерките за дерегулация на икономиката, обществен контрол върху банковата система, създаване на комисия за установяване на начина, по който Гърция попадна в капана на дълга.

До края на своя мандат, Ципрас трябва да направи всички контакти с политическите лидери на страната. Той вече бе попарен от комунистическия лидер Алеко Папарига, който верен на своя изолационизъм, дори не иска да се срещне с него.

По време на кампанията си Ципрас често бе обвиняван от своя съперник ПАСОК, че иска да погребе участието на Гърция в еврозоната.

Във вторник вечерта, заради спешността на ситуацията, лидерът на ПАСОК и бивш министър на финансите, Евангелос Венизелос, предложи създаването на правителство на "националното единство" за всички на основата на две изисквания: оставане в еврозоната и предоговаряне с ЕС и МВФ.

Досега ПАСОК само бе склонна да поиска допълнителна година, за да позволи на Гърция да изпълни своите фискални цели.

"Страната върви към катастрофа. Ако няма правителство на националното единство през следващите дни, новите избори изглеждат неизбежни /.../ през юни и тогава победата на блока противник на строгите мерки на Ципрас ще е очевидна", предупреди либералното издание Катимерини в редакционна статия.

Борсите по света реагираха с понижения на този фон.

Франкфуртската фондова борса изгуби във вторник 1,90%, 1,78% - Лондон, Милано - 2,37%. Тази на Атина продължи своята низходяща спирала, - 3,62% спад в нивото си преди 20 години, след спад от 6,67% в понеделник.

На Уолстрийт, Доу Джонс изгуби 0,59%.

Борсите в Азиатско – тихоокеанския регион отвориха сутринта в сряда с понижение, отново с мотива гръцката неизвестност.

АФП, РИА"Новости" / БГНЕС

Мюсюлманите в Северна Гърция се радват, че след 16 г. отново ще имат депутати

Докато в столицата Атина се правят опити за ново правителство, в северната част на Гърция в областите Ксанти и Родопи-Еврос са склонни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com